Istarskim LAG-ovima odobreno 35 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede

Mladi se sve više vraćaju obradi zemlje (Milivoj MIJOŠEK)
Mladi se sve više vraćaju obradi zemlje (Milivoj MIJOŠEK)

Četiri Lokalne akcijske grupe (LAG) iz Istre dobit će 35 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede. Dio je to od ukupno 463 milijuna kuna koja dobivaju 54 hrvatska LAG-a, a samo jedan LAG nije prošao na natječaju - LAG Barun Trenk. Čak 90 posto tog novca su sredstva Europske unije, a ostalih 10 posto je potpora iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Ostatak raspoloživih sredstava javne potpore od 26,9 milijuna kuna će se dodijeliti naknadno, temeljem sustava nagrađivanja, koje će odrediti Upravljačko tijelo nakon provedenog savjetovanja s predstavnicima LAG-ova.

Sav taj novac, 463 milijuna kuna, će državna Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju rasporediti poljoprivrednicima do 2020. godine, a temeljem natječaja koje će LAG-ovi početi raspisivati od ove godine.

Milijuni za poljoprivrednike

U Istri će najviše biti raspoređeno LAG-u Središnja Istra, čak 9,82 milijuna kuna. Stručna suradnica za odnose s javnošću tog LAG-a, Roberta Krivičić najavljuje da će prvi natječaj raspisati u ljeto 2017. godine. Pored brojnih stavki koje namjeravaju financirati s tim novcima ona je istakla sljedeće: razvoj poljoprivrednih gospodarstva, za mehanizaciju, za mlade poljoprivrednike, za male poljoprivrednike i za njihov razvoj…

- Dio novca ćemo rasporediti za samo funkcioniranje LAG-a Središnja Istra i za suradnju s drugim LAG-ovima. Primjerice, istarski LAG-ovi surađuju na projektu Domaće od malih nogu kojim planiramo povećanje i uvođenje lokalnih namirnica u vrtiće i škole, pojasnila je Roberta Krivičić.

LAG Istočna Istra dobit će 8,6 milijuna kuna, a voditeljica tog LAG-a Mirela Faraguna kaže da su jako zadovoljni s velikim sredstvima koja su im odobrena, jer su skoro najmanji LAG u čitavoj Hrvatskoj.

- Po kriteriju broj bodova za kvalitetu dobili smo visokih 95 bodova, a što nas svrstava na četvrto mjesto koje dijelimo s LAG-om Lika, ponosno ističe Faraguna te najavljuje da će prvi natječaj ići za razvoj malih OPG-ova i nada se da će biti objavljen već na proljeće.

Uslijedit će natječaji za potporu ulaganja u poljoprivredno gospodarstvo. Zatim, za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnih utjecaja na okoliš…, najavila je voditeljica LAG Istočna Istra.

Razvoj ruralnih prostora

LAG Sjeverna Istra dobit će najmanje od istarskih LAG-ova - 7,7 milijuna kuna. Voditeljica LAG-a Ana Žužić najavila nam je neke od natječaja na kojima će rasporediti dio tog novca. To je potpora mladim poljoprivrednicima, potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva, potpora za novo sudjelovanje u sustavima kvalitete…

- No, dio sredstva ćemo potrošiti za redovan rad LAG-a, a dio za plaćanje edukativnih radionica i drugih aktivnosti, komentirala je Žužić te dodala da raspisivanje natječaja očekuje najranije na proljeće, a na jesen bi mogli rasporediti prva sredstva.

Pored ranije nabrojena tri istarska LAG-a, novac je dodijeljen i LAG-u Južna Istra - 8,94 milijuna kuna. Od predsjednika tog LAG-a Ezia Pinzana doznajemo da će natječaje raspisati čim prije, odnosni kada se ostvare pretpostavke.

- Tim novcem ćemo financirati mlade poljoprivrednike. Financirat ćemo opremanje te razvoj prerade i proizvodnje. Novac ćemo davati za diverzifikaciju, da se pored poljoprivrede bave turizmom i da naprave kušane…, rekao je Pinzan koji očekuje da će imati velik broj kvalitetnih i dobro pripremljenih projekata, s obzirom brojne edukacije koje su proteklih godina odradili.

Očekujem da ćemo sva dobivena sredstva potrošiti te ćemo još jednom zatražiti dodjelu sredstva do 2020. godine, optimistično nam najavljuje predsjednik LAG-a Južna Istra.

LAG-ovima je dodijeljen novac za provedbu podmjere 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije (provedba LRS); podmjere 19.3. Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a i podmjere 19.4. Tekući troškovi i animacija iz PRR 2014. – 2020. Hrvatski LAG-ovi pokrivaju 516 jedinica lokalne samouprave s 6.161 naseljem, te se u područjima djelovanja LAG-ova nalazi više od 2,2 milijuna stanovnika u ruralnim prostorima. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter