Istarski vinari pozdravljaju izjednačavanje kontrole domaćih i stranih vina

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra (Davor ŠIŠOVIĆ)
Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra (Davor ŠIŠOVIĆ)

Već dulje vrijeme hrvatske vinarske udruge, među njima i Vinistra, upozoravaju nadležna državna tijela na nejednakost tretmana domaćih i stranih vina te na poplavu jeftinih i nekvalitetnih uvoznih vina na hrvatskom tržištu. Sada bi tome trebao doći kraj, jer kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, ministar Tomislav Tolušić donio je pravilnik kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet, odnosno ista pravila vrijede i za domaća i uvozna vina.

Dokument o kojemu je riječ zove se "Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu", a njegov najvažniji učinak je propisano jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet. Što se tiče uvoznih vina, novi odnosno izmijenjeni Pravilnik izjednačava postupke i procedure za stavljanje u promet domaćih vina s onima za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi, koje domaći distributeri nakon uvoza prepakiravaju u boce ili drugovrsnu ambalažu. Sada se i ta uvozna vina moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet, a ukoliko prođu kriterije kvalitete, tada će i ona, kao što je to slučaj s domaćim vinima, dobiti evidencijske markice kojima se osigurava njihova sljedivost.

Predsjednik udruge istarskih vinara Vinistra Nikola Benvenuti izrazio je veliko zadovoljstvo konačnim izjednačavanjem tretmana domaćih i uvoznih vina.

"Pozdravljam ovaj dobar potez ministra Tolušića, jer stvarno nije bilo realno da se domaći proizvođači kontroliraju više nego uvozna, većinom vrlo jeftina vina. Kako nisu morali raditi analize, uvoznici su imali manje troškove od nas domaćih vinara, a nisu ni markice morali stavljati na svoja vina, tako da smo sada barem što se tiče tih formalnosti izjednačeni", rekao nam je Nikola Benvenuti. Problem je bio posebno aktualan što se tiče vina koja su na hrvatsko tržište dolazila izvan Europske unije, jer vinari iz Europske unije u bilo kojoj zemlji, pa tako i u Hrvatskoj, moraju dati svoja vina na analizu prije puštanja u prodaju, i s tom analizom zatim legalno prodavati svoja vina u bilo kojoj drugoj zemlji članici EU. Izvaneuropska vina dolazila su na hrvatsko tržište bez ikakvih analiza, što nije predstavljalo nelojalnu konkurenciju samo zbog manjih troškova, već je upitna i kvaliteta tih vina. Sada obavezne kemijske analize i organoleptička ocjenjivanja trebala bi spriječiti, smatra Benvenuti, da se na našem tržištu nađu krivo deklarirana vina, odnosno takva vina koja se označavaju kao bolja nego što zapravo jesu. S druge strane, kaže Benvenuti, primjenom novog Pravilnika za domaće vinare neće nastupiti nikakve promjene, osim što će se eventualnom eliminacijom loših i jeftinih vina s tržišta njima otvoriti prostor za bolji plasman domaćih vina. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter