Istarski umirovljenici ostaju bez dokupljene penzije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stečaj mirovinskog društva Royal, koji bi mogao uskoro uslijediti, ostavit će bez dodatne mirovine 393 umirovljenika u Istarskoj županiji. Posljednja dva mjeseca, zbog poslovnih teškoća društva Royal međugeneracijska solidarnost, niti jedan od 3.860 korisnika dokupljenog mirovinskog osiguranja iz cijele zemlje nije dobio svoju naknadu, koja u prosjeku iznosi 400 kuna mjesečno.

Ne pronađe li uprava Royala novac za dalje poslovanje, stečaj će biti neminovan, pa će umirovljenici kojima su mnoge javne i privatne tvrtke, kao i lokalna samouprava, dokupljivali staž i mirovinu, ostati tek u prilici da se naplate iz stečajnog postupka.

"Dokup mirovine prima 363 korisnika s područja Istarske županije," kaže Tea Matijašec iz Royal međugeneracijske solidarnosti. S tim društvom su dokup mirovine za svoje radnike dogovorili Uljanik, poduzeća Puljanka i Brionka, gradovi Umag, Rovinj i Pula, Istarski vodovod iz Buzeta, Puntižela, Schott Boral i TP Istra iz Pule te pulski Vodovod i Ljekarna. Preko Royala dokupljene su i mirovine za djelatnike Opće bolnice Pula.

Na listi korisnika usluga tog mirovinskog društva deseci su uglednih privatnih i javnih tvrtki, gotovo sve zagrebačke bolnice, niz gradova, pa čak i Ministarstvo vanjskih poslova. Hoće li svi njihovi "Royalovi umirovljenici" ostati bez redovitih mjesečnih dodataka na redovite penzije, koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, doznat će se uskoro.

"I dalje aktivno radimo na tome da se dokup mirovine očuva i da dođe do pozitivnog ishoda za 3.860 korisnika. Vrlo brzo ćemo znati jesmo li u tome uspjeli ili smo primorani pokrenuti stečajni postupak," napominje Tea Matijašec iz Royala.

Dođe li do najgoreg scenarija, koji je vjerojatan nakon naglaska nadležnog ministra rada Miranda Mrsića da država ne može skrbiti o privatnim tvrtkama, korisnicima ostaje samo naplata preko stečajnog postupka. "Korisnici će, ako dođe do pokretanja stečaja, svoja potraživanja namiriti iz stečajne mase prema Zakonu o stečaju", priznaje Matijašec iz Royal međugeneracijske solidarnosti. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter