Istarski trend pozitivnog gospodarskog razvoja

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Trendovi rasta u istarskom gospodarstvu sve su pozitivniji. Iako statističkih podataka za tekuću godinu još nema, već oni za proteklu 2014. pokazuju rast prihoda trgovačkih društava i bolju ekonomsku sliku cijele županije. To potvrđuje predsjednica Županijske komore HGK u Puli Jasna Jaklin Majetić koja kaže da "rezultati poslovanja istarskih gospodarstvenika pokazuju značajne pozitivne pomake u odnosu na 2013. godinu."

"Na temelju godišnjih financijskih izviješća, koje je podnijelo 9060 pravnih osoba u županiji, pokazuje se da su tvrtke ostvarile ukupni prihod od 26.658.578.169 kuna, što je za 5,6 posto više nego godinu dana ranije. Istodobno su rashodi porasli za 3,8 posto, što ipak pokazuje da su istarski gospodarstvenici ekonomično poslovali. Dobit je porasla za 31 posto i iznosi 2.355.059.117 kuna", kaže Jasna Jaklin Majetić.

Dobra je vijest što s dobiti posluje 4460 tvrtki, koje u ukupnom prihodu sačinjavaju 81 posto istarskog gospodarstva, te zapošljavaju 75 posto radnika. Porastao je i broj zaposlenih u tvrtkama u Istri i to na 42.088, odnosno za 2,6 posto.

Predsjednica istarske gospodarske komore napominje da su za dobre trendove zaslužni brodogradnja, jer su kapaciteti popunjeni za cijelu 2017. godinu, te djelomično za 2018, snažna turistička privreda i razvijen destinacijski menadžment, te sve razvijenije obrtništvo.

S tim se slaže Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, koji kaže: "Prema razgovorima s dijelom obrtnika, možemo ocijeniti da će ova turistička sezona polučiti dobre rezultate. Doduše, ostaje vidjeti efekte završnog dijela sezone i tada napraviti konačnu analizu učinaka. Ipak, valja istaknuti da nisu vidljivi značajniji rezultati nastojanja uvođenja financijske discipline i borbe protiv nelegalnog rada i rada na crno."

U Istarskoj županiji najviše se poduzeća bavi trgovinom na veliko i malo, ali im to nije isključiva djelatnost, te građevinarstvom. Najmanje je poduzeća koji se bave financijskim djelatnostima, osiguranjem te rudarstvom.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica županijske gosporske komore, kaže kako je "najaktualnija tema vezana uz razvojne gospodarske planove završetak izgradnje Istarskog ipsilona."

"Završetak izgradnje željno iščekuje naša građevinska operativa, kao i turistički sektor Istarske županije koji ostvaruje trećinu turističkog prometa Hrvatske," objašbnjava Jaklin Majetić.

U problemima su, prema riječima Marija Paliske, obrtnici-ribari: "Potrebno je istaknuti da su ribari u težem položaju nego prošlih godina, što je posljedica brojnih novih ograničenja, a osobito se to odnosi na plivaričare."

Snažan razvitak istarskog gospodarstva zasigurno će potvrditi podaci za tekuću godinu, ali već ga sad potvrđuju vijesti o rastu BDP-a na nacionalnoj razini, u kojem je njegov udio nesumnjiv. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter