Istarski su lovci precizni i vode računa o sigurnosti

Lovačko gađanje ujedno demonstracija pravilnog lova (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Lovačko gađanje ujedno demonstracija pravilnog lova (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prvo županijsko lovačko gađanje puškama s užljebljenim cijevima u siluetu srnjaka na udaljenosti od 110 metara, održano je proteklog vikenda kod Lovačkog doma u Danama na Ćićariji. U sklopu kampanje "Siguran lov" organizirao ga je Lovački savez Istarske županije u suradnji s Lovnim uredom Buzet te Lovačkim društvom "Ćićarija" Lanišće.

Sigurnost na prvom mjestu

Na lovačkom gađanju sudjelovali su lovci iz svih sedam istarskih lovnih ureda, njih 56, a kao gosti svoju su umješnost u streljaštvu odmjerila i četiri lovca iz Lovačkog saveza Kopar. Najboljim lovcima po preciznosti i pravilnom ponašanju u lovu, županijski Lovački savez dodijelio je nagrade.

Prvo mjesto ekipno zauzela je ekipa Lovnog ureda Buje, drugo Lovnog ureda Poreč, a treće Lovnog ureda Buzet. Pojedinačno je najbolji bio Enio Jugovac iz Poreča, drugoplasirani je Franko Fattor iz Buja, a treće mjesto zauzeo je Toni Dagostin iz Pazina. Voditelj lovnog streljaštva u županijskom Lovačkom savezu Rino Čekić izrazio je zadovoljstvo što je sigurnost bila na prvom mjestu.

- Sve je proteklo odlično, bez incidenata, a postignuti su i izvrsni rezultati. Čak su dva lovca, Enio Jugovac i Franko Fattor, postigla pedeset od pedeset mogućih bodova i morali su na "raspucavanje", izjavio je Čekić.

Lovačko gađanje siluete srnjaka ujedno je bilo demonstracija pravilnog pojedinačnog lova, odlaska na čeku, zauzimanja mjesta za početak lova i punjenja oružja lovačkim nabojima, a sve u skladu sa Zakonom o lovu te drugim zakonskim odredbama.

Provjera preciznosti prije lova

- Naša namjera je da natjecanje postane promotor ispravnog lova, odnosno sigurnog korištenja lovačkog oružja s užljebljenim cijevima pri lovu sa samostojećih čeka. Ujedno je to i preporuka svim lovačkim društvima, da prije početka lova na krupnu divljač organiziraju prethodnu provjeru preciznosti lovačkog oružja s užlijebljenim cijevima i strjeljačku preciznost lovca, istaknuo je predsjednik županijskog Lovačkog saveza Graciano Prekalj.

Natjecanje je provedeno u sklopu kampanje "Siguran lov" koju su prije nešto više od dvije godine, prvi u Hrvatskoj, zajednički pokrenuli PU Istarska i županijski Lovački savez. Podizanje sigurnosti prilikom rukovanja vatrenim oružjem u lovištima zajednički je interes.

- Kampanja koja je pokrenuta u Istri prepoznata je kao dobra u MUP-u i Hrvatskom lovačkom savezu. Uz njihovu podršku sada se provodi na području svih ostalih županija te je dobila jednu nacionalnu dimenziju, istaknuo je načelnik PU istarske Dragutin Cestar. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter