Istarski SDP-ovci potvrđuju kršenje statuta stranke

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Sukobi u županijskoj organizaciji SDP-a Istre pred samom su eskalacijom. Nakon višemjesečnog rata dopisima i prijavama statutarnoj komisiji te zahtjevima za sazivanjem stranačkih konvencija, "obračun" suprotstavljenih strana planiran je za 16. svibnja.

Tada je zakazana dugo pripremana izvještajno-tematska konferencija županijske organizacije SDP-a Istre, na kojoj se će rad njezine predsjednice Maje Šarić vrednovati na zahtjev općinskih i gradskih organizacija stranke, koje uživaju i podršku potpredsjednika istarskog SDP-a Danijela Ferića te saborskih zastupnika SDP-a iz Istre. Predsjednici Šarić "na dušu" se stavlja kršenje statuta, nerad i objede koje je "na račun istaknutih stranačkih dužnosnika" iznijela i u intervjuu Glasu Istre u ožujku.

Zahtjev za smjenom Maje Šarić formuliran je u pismu članovima SDP-a Istre što su ga 24. ožujka 2015. poslali najistaknutiji članovi istarskog SDP-a, a u kojem stoji kako se "predsjednica mimo odredbi statuta miješa u rad lokalnih organizacija, saziva njihova tijela i mijenja ranije donijete statutarne odluke".

Aktualna predsjednica istarskog SDP-a Maja Šarić opovrgava kritike i naglašava kako "nije u pitanju moj nerad kako oni to žele prikazati, već je u pitanju njihovo onemogućavanje da radim svoj posao." Ona tvrdi da joj kolege iz županijskog odbora SDP-a Istre nisu dopustili sazivanje izvanredne konvencije županijske organizacije. "Neshvatljivo mi je kao dugogodišnjoj članici stranke da se u našim redovima provode aktivnosti koje generiraju sukobe i podijeljenost u organizaciji", naglašava Šarić.

S druge strane, među kritičarima njezina rada malo je onih koji su spremni za javna objašnjenja svojih unutarstranačkih postupaka. Peđa Grbin, jedan od potpisnika pisma u kojem se kritizira rad predsjednice Šarić, kratko poručuje: "Za razliku od nekih kolega, ja o unutarstranačkim odnosima govorima na stranačkim tijelima, a drugima neka njihovo ponašanje i blaćenje kolega bude na dušu."

Početak sukoba dogodio se još u studenome prošle godine, kada su razmijenjene teške riječi između Vilija Bassanesea, koordinatora izborne kampanje za predsjedničke izbore i Maje Šarić, koja je odbila inicijativu za sazivanjem sjednice predsjedništva istarske županije na temu lošeg rada. Tom prigodom je pokrenuto i pitanje legalnosti stranačkih organa, jer je izabrano predsjedništvo istarske županijske organizacije od 12 članova, iako bi ih po statutu trebalo biti devet. (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter