Istarski med je visoke kvalitete

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Idućeg vikenda, u petak i subotu, 24. i 25. veljače, u novoj sportskoj dvorani kod održat će se 12. Dani meda u Pazinu, najavio je na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Ova manifestacija koja svake godine okuplja stotinjak izlagača, ove ih je godine prijavljeno 110, i nekoliko tisuća posjetitelja, jedan do projekata zacrtanih u Strategiji razvoja Grada Pazina do 2020. godine. Radi se o dokumentu kojim se Grad usredotočio na gospodarski razvoj, a pčelarstvo je jedna od značajnijih gospodarskih grana na Pazinštini.

Kušanje jela spravljenih na bazi meda

Stoga se i ove godine očekuje veliki broj izlagača i mnoštvo raznovrsnih pčelinjih proizvoda, rekao je Krulčić izdvojivši tri važne popratne aktivnosti ovogodišnjih Dana meda u Pazinu. Dakle, ove su godine po prvi put Turistička zajednica Središnje Istre i Udruženje obrtnika u sklopu Dana meda pokrenuli Dane mednih delicija. To znači da se od 17. do 28. veljače u šest objekata na Pazinštini: u pizzeriji Peperone u Pazinu, Drugom peronu u Cerovlju, konobama Vela vrata u Bermu i Marino u Gračišću te agroturizmima Stara štala u Borutu i Ograde u Katunu Lindarskom nude jela pripravljena s medom. Prema povratnim informacijama, ovaj je projekt potakao zanimanje gostiju, kaže Krulčić. Drugi popratni događaj je predstavljanje "Pazinske medne priče", zapravo tamne čokolade s medom, propolisom i matičnom mliječi, a treći jednako važan je okrugli stol "Domaće od malih nogu" na kojem će se, u organizaciji LAG-a Središnja Istra govoriti o važnosti i mogućnostima plasmana domaćih, kvalitetnih namirnica u odgojno obrazovne ustanove, rako je Krulčić uputivši poziv svima da dođu u Pazin da kušaju med, ali i da se uključe u edukativne sadržaje kako bi što više doznali o medu, njegovoj kvaliteti, ali i primjeni u svakodnevnoj prehrani.

Edukacija jedan od važnijih sadržaja

Upravo je edukacija jedan od važnijih popratnih sadržaja 12. Dana medu u Pazinu, a u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu održat će se više stručnih predavanja za pčelare, ali i popularnih za posjetitelje, dodao je Ranko Anđelini, predsjednik pazinske Udruge pčelara "Lipa", glavnog organizatora Dana meda. Dodajući kako će se petak i subotu od 10 do 15 sati održavati Pčelarski gastro show na kojem će profesori i učenici Turističko-ugostiteljske škole Antina Štifanića iz Poreča i Srednje škole Mate Blažine iz Labina predstaviti vrednovanje pčelinjih proizvoda u gastronomiji. Anđelini je posebno izdvojio pokazno-edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda, koje će voditi prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji će sudionicima govoriti o kakvoći meda. Posebno je važno da se ljudi upoznaju s domaćim vrstama meda jer je na tržištu sve prisutniji med nepoznatog podrijetla i dvojbene kvalitete. Upravo je stoga Udruge pčelara "Lipa" s Institutom za poljoprivredu iz Poreča pokrenula postupak zaštite Istarskog meda, oznakom izvornosti, jer se radi o medu vrhunske kvalitete. U taj su postupak, kako je rekao Anđelini uključeni pčelari iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre, Liburnije, te Cresa i Lošinja. Osim u uobičajenim vrstama meda posjetitelji će moći uživati i u nekim egzotičnim proizvodima, primjerice u medu od mandarine, lavande, te metvice ili mente, najavio je Anđelini.

Program predavanja

U subotu od 9.30 do 12.45 sati doc. dr. sc Lidija Svečnjak govorit će na temu "Utjecaji patvorenja satnih osnova na kakvoću meda i rezidualnu količinu patvorina u saću". Dr. sc. Dražen Lušić govorit će o podrijetlu meda na Hrvatskom tržištu - što i kako dalje. Zatim dr. sc. Kristina Brščić, Tina Šugar, mag. ing. agr. i dr. sc. Danijela Poljuha predavat će na temu preferencije potrošača meda u Hrvatskoj. Tema Igora Petrovića je kritične točke u tehnologiji pčelarenja. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter