HNS najavio izlaz iz koalicije s IDS-om u Istri

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Predsjednik istarskog HNS-a Ranko Švraka na današnjoj je konferenciji za novinare oštro kritizirao suradnju koju stranka na županijskoj razini očito nema s IDS-om, rekavši da zbog brojnih projekta koji nisu realizirani, loše komunikacije i niza nerealiziranih projekta, HNS planira napustiti vladajuću koaliciju u Istri.

Švraka je naglasio da se zalaže za istinsku decentralizaciju i regionalni ustroj bez demagogije i skupljanja političkih bodova, rekavši da nisu zadovoljni funkcioniranjem IDS-ove vlasti koja po njemu u ovih godinu dana nije ništa poduzela da se u Istri dogode promjene.

- Ovakav lokalni ustroj u kojem IDS drži preko 95 posto općina i gradova postao je kočnica razvoju. Smatramo da treba doći do spajanja općina koje ne zadovoljavaju potrebe svojih građana te da pod hitno treba transformirati županijsku upravu. Nisu iskorišteni programi energetske obnove ili su ih tek rijetki proveli, a isto je i sa sredstvima za obnovljive izvore energije koje Vlada nudi, a koje u Istri nisu u stanju uzeti i ponuditi ljudima, rekao je Švraka.

Složio se da se IDS s HNS-om u Istri ponaša po istom obrascu kako se SDP na nacionalnoj razini ponaša s IDS-om. - Nema suradnje ni komunikacije, gospodarstvo je u kolapsu i treba se pozabaviti stvaranjem prihoda, a gradovi, općine i Županija trebaju donijeti novi antirecesijski plan. Smatra da istarska vlast nije učinila dovoljno ni po pitanju povlačenja sredstava iz eu fondova te da se uzima novac uglavnom za neke sitne projekte što po njemu nije dovoljno.

-Gdje su strani ulagači, pitao se Švraka koji smatra da svi iz Istre mahom odlaze zbog komplicirane i neriješene prostornoplanske dokumentacije. "Što je s poduzetničkim zonama u koje su uložene milijarde kuna, o tome nitko više ne govori,  a jedino čime se u Istri bavimo su turističke fešte. Ne želimo se dovesti u situaciju da nas prozivaju jer šutimo.  Od ovoga kako sada Istra funkcionira, ne može gore, kazao je Švraka i konstatirao "došli smo do dna". 

Na pitanje kada će izaći iz koalicije ipak nije jasno odgovorio rekavši da bi se to uskoro moglo dogoditi. Potom je dodao da je HNS u koaliciju ušao sa srcem, no da se pokazalo kako prostora za suradnju jednostavno nema. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter