Istarski gramperi na slavonskim stolovima

Predsjednica LUP-a Ester Diklić, Nevenka Kocijančić i Maja Diklić iz TZ-a (Foto Općina Kaštelir-Labinci)
Predsjednica LUP-a Ester Diklić, Nevenka Kocijančić i Maja Diklić iz TZ-a (Foto Općina Kaštelir-Labinci)

Preko 5 i pol tona krumpira i nešto drugog povrća, te posteljine, odjeće, obuće i hrane za djecu prikupljenih u humanitarnoj akciji "Kašeta gramperi za Slavoniju", uspješno je stigla na odredište u malo mjesto Strošince, nedaleko od Gunje stradalo prilikom poplava prije nekoliko mjeseci, doznajemo iz Turističke zajednice Kaštelir-Labinci.

Direktorica TZ-a Nevenka Kocijančić putovala je s donacijama do Slavonije gdje ih je dočekao Josip Gego iz kriznog štaba. Krumpir je uz pomoć mještana iskrcan u skladištu Hrvatskih šuma, a ostalo u mjesnoj župi. Zahvaljujući složnosti mještana već je saniran dobar dio zgrada, kako je rekla Kocijančić, a mještani su bili ugodno iznenađeni i zahvalni na akciji, te nije isključena daljnja suradnja Kaštelira i Strošinaca.

Humanitarna akcija odvijala se u povodu kaštelirske pučke fešte Gramperijade, na kojoj su se prikupljale donacije od prodanih jela od grampera, ali i drugih akcija (grampermasaže, kotizacije za biciklijadu Grampertour), dok su i sami mještani donosili donacije grampera, odnosno krumpira u TZ. Osim grampera bilo je tu i posteljine, odjeće i obuće te nešto hrane za djecu i povrća.

Akciji se priključila i Likovna udruga Poreč koja je svoju ovogodišnju tradicionalnu izložbu Mediteran posvetila Slavoniji te prodavala radove svojih članova po simboličnim cijenama. Prodajom je prikupljeno četiri tisuće kuna kojima se kupilo 2.280 kilograma krumpira.

Prošlotjednom krcanju donacija u kamion za Strošince na kaštelirskoj Placi pomogli su djelatnici Općine i TZ Kaštelir-Labinci, članovi DVD-a Grom i mještani. Porečki Crveni križ donirao je krumpira i luka, te dobavio dozvole za besplatnu cestarinu za Hrvatske autoceste, a Općina i TZ financirale su troškove prijevoza, te je ova akcija uspješno okončana. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter