Istarski gradovi uspješni u legalizaciji bespravne gradnje

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Svi istarski gradovi bilježe pozitivan trend u rješavanju predmeta vezanih uz legalizaciju bespravne gradnje, a prema zadnjim podacima iz Registra broja riješenih zahtjeva pri nadležnom Ministarstvu graditeljstva, pri samom vrhu na razini cijele Hrvatske nalaze se gradovi Poreč i Rovinj na visokom trećem, odnosno četvrtom mjestu, iza Dubrovnika i Vukovara.

Dok je Poreč početkom prošle godine imao svega osam posto riješenih predmeta, sada se može pohvaliti s riješenih 65,6 posto, odnosno obrađenih 2.547 predmeta. Isti postotak ima i Rovinj, koji je uspio riješiti 1.893 zahtjeva, međutim taj je grad u odnosu na Poreč imao oko tisuću zaprimljenih zahtjeva manje.

Među prvih deset gradova na razini Hrvatske nalaze se i Labin (55,1 posto) i Pazin (55 posto), koji su, primjerice, prije točno godinu dana imali duplo manji postotak, a time i broj riješenih predmeta. Labin je početkom 2014. godine imao svega pet posto, a Pazin je bio nešto uspješniji s 17 posto riješenih predmeta.

Podaci iz registra potvrđuju da svi istarski gradovi dobro prate Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, prema kojem gradovi i županije trebaju zadovoljiti kvotu od 20 posto riješenih zahtjeva. Grad Umag se prema zadnjim podacima nalazi na 13. mjestu s riješenih 1.401 zahtjeva, odnosno 48,4 posto. U stopu ga prati grad Vodnjan koji je uspio riješiti 1.704 predmeta, a ujedno spada među gradove u Istri s najviše zaprimljenih predmeta  Novigrad je dosad riješio 454 predmeta (42 posto), dok je Pula, što se istarskih gradova tiče, na samom začelju.

Treba naglasiti da u najvećem istarskom gradu, logično, ima i najviše primljenih spisa, pa prema zadnjim podacima Pula u svojoj evidenciji ima 5.686 pristiglih predmeta. U ovom trenutku Pula je uspjela riješiti 40,1 posto predmeta, tj. njih 2.189, što je ogroman skok, s obzirom da su prije točno godinu dana imali oko 15 posto riješenih zahtjeva.

Statistika je tako istarske gradove svrstala među bolje u Hrvatskoj, no to nije slučaj i s Istarskom županijom. Naime, Županija je gotovo na samom začelju na razini zemlje, a iza nje lošije su još samo Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija. (D.BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter