Istarske turističke atrakcije dostupne svima

Konferencija za novinare ispred Arene u povodu Svjetskog dana turizma (Milivoj MIJOŠEK)
Konferencija za novinare ispred Arene u povodu Svjetskog dana turizma (Milivoj MIJOŠEK)

"Turizam za sve: promicanje sveopće dostupnosti" geslo je pod kojim se u utorak obilježava Svjetski dan turizma, a Istarska županija, turistički lider u Hrvatskoj, pridružit će se globalnoj promociji svima dostupnog turizma prvom zajedničkom akcijom privatnih i javnih turističkih tvrtki, ustanova i udruga, pa i jednog fakulteta. U utorak od 10 sati u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" doc. dr. sc. Aljoša Vitasović i dr. sc. Mauro Dujmović održat će predavanje o suvremenim trendovima i turizmu dostupnom svima. U subotu, pak, organizatori čak 14 turističkih atrakcija na Poluotoku, koje je u zajedničkoj akciji okupio županijski Odjel za turizam, građanima i gostima Istre ponudit će svoje usluge besplatno ili upola cijene.

Istra šampion turizma

- Već sada, krajem rujna možemo reći da je Istra apsolutni šampion hrvatskog turizma s ostvarenih više od tri milijuna dolazaka i 20 milijuna noćenja te zbog činjenice da se jedna trećina prihoda od turizma u Hrvatskoj ostvaruje upravo u Istri. Vrhunski rezultati istarskog turizma postignuti su planskim strateškim razvojem, sinergijom privatnog i javnog sektora, značajnim investicijama, kvalitetnim marketingom, efikasnim sustavom upravljanja turizmom i sve većim uključivanjem lokalne zajednice. Ove godine smo se odlučili aktivno uključiti i primjereno obilježiti dan posvećen turizmu, globalnom fenomenu i motoru-pokretaču istarskog i hrvatskog gospodarstva. Tako ćemo ove subote na brojnim punktovima diljem Istre našu turističku ponudu na jedan dan učiniti dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre, da budu ambasadori našeg turizma, rekla je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj na platou ispred pulskog Amfiteatra.

U ime suorganizatora manifestacije novinarima se obratila dekanica FET-a prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlović, istaknuvši važnost visoko obrazovanih kadrova za čitav turistički sektor, te Lorena Boljunčić, vlasnica panoramskog autobusa Pula City Toura kojem je ispred Arene upravo polazna stanica.

"Istra je posebna s obzirom na trud koji se ulaže u razvoj turističkih proizvoda, ali i zbog velike podrške privatnim inicijativama s ciljem produženja sezone", naglasila je Boljunčić te pozdravila kolege iz privatnog i javnog sektora koji su se uključili u akciju. Riječ je o projektima "Doživite Svetvinčenat" i "Doživite Kanfanar", javnim ustanovama Natura Histrica i Kamenjak te brojnim privatnim poduzetnicima u turizmu.

Uz besplatno stručno vodstvo mogu se obići Ornitološki rezervat Palud (11-17 sati), Romualdova špilja u Limskom zaljevu (15-19 sati), izložba Traktor Story kraj jame Baredine (10-16 sati), Donji Kamenjak i medulinski arhipelag (polasci na ulazu Paredine u 10 i 14 sati, trosatna šetnja) te kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčentu (10-18 sati). Besplatno se može i na izlet brodom Limskim zaljevom (svakog punog sata, od 16 nadalje), na rekreativnu biciklijadu (iz Kanfanara u 15 sati) ili na predavanja, promatranje teleskopom i kreativne radionice za djecu u Zvjezdarnici u Tićanu (19-22 sata).

Dostupno i invalidima

Za upola cijene može se na panoramsku vožnju Pulom turističkim autobusom na kat, s ukrcajem od 10 do 16 sati na bilo kojoj postaji crvenog Pula City Toura. Nadalje, po 50 posto nižim cijenama može se sudjelovati u atraktivnoj igri "Escape castle Svetvinčenat" u savičentskom kaštelu (za tri najbolja tima srednjovjekovna večera u kaštelu), s vodičem razgledati špilja Feštinsko kraljevstvo kraj Žminja (10-18 sati), jama Baredine te pulski Aquarium (10-16 sati), spustiti se zip-linijom iznad Pazinske jame i jahati s vodičem Ranča Barba Tone u Manjadvorcima (10-18 sati), okušati se u adrenalinskom Glavani parku (9-18 sati) ili krenuti na izlet turističkim vlakićem Parenzana trainom od Vižinade do Motovuna i nazad (polasci u 10.30 i 15.10 sati). Mnogi osiguravaju besplatan ulaz najmlađima, a pulski turistički autobus, izložba traktora u Baredinama i kaštel u Savičenti dostupni su i osobama u invalidskim kolicima. Za neke doživljaje obavezna je najava prije dolaska. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter