Istarske cementare prednjače po isplati regresa

U Holcimu su prepolovili iznos regresa (I. RADIĆ/arhiva)
U Holcimu su prepolovili iznos regresa (I. RADIĆ/arhiva)

U turističkoj regiji kao što je Istra uobičajeno je da velika većina radnika ljeto provodi radno, a da godišnji odmor koriste izvan turističke sezone. Ipak, i u Istri postoje mnoge djelatnosti koje nisu vezane za turizam i čiji radnici također koriste ljetne mjesece za odmor i putovanja kao što to rade mnogi turisti koji se dolaze odmoriti u Istru.

Mnogi istarski radnici ljeti budu nagrađeni regresom za godišnji odmor, popularnim K-15, čime mogu financirati dio svog odmora na putovanju ili kod kuće.

Uobičajeno je da četvrtina svih zaposlenih u Hrvatskoj dobije regres, a ove godine se ne očekuju nekakve promjene po tom pitanju. Prosječan hrvatski K-15 od 2.450 kuna je ogroman iznos za radnike u malim tvrtkama, jer ga one uglavnom ne isplaćuju. Regres je češći odabir većih tvrtki pa smo našu anketu s istarskim tvrtkama proveli upravo s većim firmama, da saznamo koje će ove godine isplatiti, ili su već isplatile, regrese.

Više od prosječnih 2.450 kuna dobit će radnici četiri istarske tvrtke. Zanimljivo da su među njima tri koje se bave eksploatacijom kamena i na njegovoj bazi nastaju njihovi proizvodi. To su tvrtke Holcim, tvornica cementa iz Koromačna koja ima kamenolome u Šumberu i Plovaniji, zatim Calucem što je zapravo naziv za pulsku tvornicu cementa, a treća je Istarska tvornica vapna iz Mosta Raše.

Ove tri tvrtke povezuje i to da su u stranom vlasništvu i da su ova prava radnika definirana kolektivnim ugovorima. Holcim drže Švicarci, Calucem Englezi, a I.T.V. Austrijanci.

U I.T.V-u regres iznosi 2.500 kuna, koliko je isplaćeno i lani, a dobio ga je u lipnju svaki njihov radnik. Jednak iznos su dobili 15. srpnja i radnici u Holcimu. No, lani su dobili polovicu prosječne ostvarene bruto plaće društva, odnosno oko 4.500 kuna. Zašto su se odlučili na smanjenje od 45 posto? Julija Škoro, glasnogovornica tvrtke, veli da je ove godine sa Sindikatom Istre i Kvarnera dogovoren novi kolektivni ugovor pa je smanjen iznos regresa da bi i na tome smanjili troškove i tvrtku ponovno doveli do pozitivnog poslovanja. Zaključuje da su u prvoj polovici godine dokazali da inicijative na planu uštede imaju učinka te da ako se u drugoj polovici godine ostvare učinci plana "2015 Plus", zaposlenici će dobiti i trinaestu plaću. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter