Istarska županija zapošljava još 28 pripravnika

Župan Valter Flego (M. ANGELINI)
Župan Valter Flego (M. ANGELINI)

Istarska županija u srijedu je na svojim je web stranicama objavila javni poziv za zapošljavanje 28 pripravnika u županijskim upravnim tijelima. Riječ je o tzv. zapošljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, na rok od 12 mjeseci, uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna.

Župan Valter Flego na konferenciji za novinare kazao je da će se zaposliti 60 posto mladih magistara društvenog ili tehničkog usmjerenja te 40 posto osoba sa srednjoškolskom stručnom spremom. Uz postojeća tri, na poslovima legalizacije bit će angažirano 14 novih pripravnika.

Uključujući spomenutih 28 mladih, Županija će u ovoj godini, u sklopu projekta Moj prvi posao, zaposliti ukupno 37 pripravnika, i to na poslovima u županijskim upravnim odjelima u Puli, Poreču, Pazinu, Labinu, Bujama i Rovinju.

- Mladi su naša budućnost i ulaganje u njih je najisplativija investicija, a mjerom Moj prvi posao ulažemo u nove mlade kadrove koji će sutra biti nositelji razvoja i napretka naše županije. U današnjim ekonomskim nesigurnim vremenima mladi nakon završene škole ili fakulteta teško dobivaju priliku steći prva radna iskustva. Ipak, većina poslodavac traži prethodno iskustvo. Upravo je zato osposobljavanje ovakvog tipa važan korak u njihovim karijerama. Ovom će mjerom više od tisuću mladih u cijelom javnom sektoru Istarske županije steći - a neki su već stekli - svoja prva radna iskustva, a mi dajemo svoj doprinos tome, istaknuo je Flego.

Podsjetio je da je lani na području Istarske županije - u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnom i privatnom sektoru - stručno osposobljavanje prošlo 428 osoba, a ove godine, zaključno s 30. rujnom, njih 320, dakle njih ukupno 748. Bitno je reći, dodao je župan, da su iskustva dosadašnjih polaznika stručnog osposobljavanja bila pozitivna i, najvažnije, mnogi bivši vježbenici zaposlili su se u struci.

- Kada sam preuzeo mandat župana, cilj mi je bio zaposliti tisuću mladih ljudi do idućeg proljeća. Od spomenutih 748 mladih koji su pronašli prvi posao, dvije trećine ostale su zaposlene, a među njima su tri četvrtine zaposlene u javnom, a ostali u privatnom sektoru, rekao je župan te podsjetio da će novozaposlenima biti nadoknađeni i troškovi prijevoza, i to do tisuću kuna mjesečno. Županija će im pak osigurati mentora, materijalne i prostorne uvjete za rad. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter