Istarska tradicijska glazba neće pasti u zaborav

Ivan Banković i Mateo Radolović, roženičari iz Medulina (M. RIMANIĆ)
Ivan Banković i Mateo Radolović, roženičari iz Medulina (M. RIMANIĆ)

Po deseti put zaredom u Grimaldi su se minule nedjelje na susretu "Supci pud mavricun" okupili mladi izvođači tradicijske glazbe iz raznih krajeva Istre. Brdovitim krajolikom središnje Istre, s  visoke Grimalde, poput duginih boja, "mavrice", razlijegali su se zvuci harmonika, roženica, bajsa, gitara, truba, bombardina, violina, ali i drugih instrumenata na kojima se izvodi pučka glazba ugodna uhu istarskog puka.

Program su otvorili predškolci iz vrtića u Pazinskim Novakima i pomladak Folklornog društva iz Pazina koji u sklopu zavičajne nastave uče i o tradicijskoj glazbi i plesovima. Pred deset godina susret mladih izvođača tradicijske glazbe pokrenuli su Emil Daus, u to vrijeme producent Radio Istre, danas načelnik općine Cerovlje i Igor Blagonić, predsjednik Udruge mladih u Pagubicama. Daus je, podsjetivši se početaka, rekao je kako je njihova ideja pala na plodno tlo, a veliki broj mladih izvođača koji svake godine pohode Grimaldu svjedoči da tradicija glazba neće pasti u zaborav. Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturum dodao je kako događanja poput susreta "Supci pud mavricun" upotpunjuju kulturnu kartu Istre, a Županija će uvijek pomagati projekte koji nastoje sačuvati istarsku baštinu.

Nakon što je susret i službeno otvoren, pozornicom su se zaredali izvođači. Stotinjak djevojčica i dječaka, djevojaka i mladića u raznim sastavima, ali i kao solisti plesalo je i sviralo uz zvuke tradicijskih instrumenata. Svirali su se baluni, ali i valceri i polke više slovenskog nego istarskog ugođaja. Uglavnom bilo je veselo, a najvažnije je da se su se mladi zabavljali i da su jedni od drugih učili nove pjesme. Program koji je potrajao više od dva sata u smiraj dana koncertom je zaključila popularna pazinska etno skupina Veja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter