Istarska kućanstva dužna 22 milijuna kuna za struju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza i besparica sve su očitije i na kućnim brojilima za struju. Broj kućanstava čiji su strujomjeri u "crvenom" sve je veći, a isto vrijedi i za poduzetnike, odnosno trgovačka društva. Velik broj neplaćenih računa čak je natjerao Elektroistru, distributera električne energije u Istarskoj županiji, na nesvakidašnju marketinšku kampanju u kojoj se građane jednostavno poziva da - plate račune za struju.

Dug građana 22, tvrtki 49 milijuna

S obzirom da su građani samo u Istri dužni 22 milijuna kuna za potrošenu električnu energiju, dok su poduzeća u županiji u "minusu" od velikih 49 milijuna kuna, reklamna kampanja koja poziva dužnike da isplate dugove nije ni toliko neobična.

"U Istarskoj županiji trenutni broj aktivnih obračunskih mjernih mjesta je 153.526. Taj se broj svake godine povećava po prosječnoj stopi od 3,5 posto", kaže glasnogovornica Hrvatske elektroprivrede Lidija Džaja Moharić.

U HEP-u naglašavaju da ukupni iznos dugova nije bilo jednostavno izračunati jer postoje različite kategorije dužnika. "Nije jednostavno dati jednoznačni podatak o ukupnom broju dužnika, jer postoje dužnici po redovnim računima među kojima su opet značajne razlike u starosti i visini duga, ali i po računima sumnjivih i spornih potraživanja. U njih ubrajamo utuženja, ovrhe, stečaj i predstečajne nagodbe," objašnjava glasnogovornica Džaja Moharić. Izračun dugovanja na dan 31. srpnja pokazuje velike brojke.

Nenaplaćena potraživanja kod kupaca kategorije kućanstvo na području Elektroistre, uključujući utuženja, ovrhe i sumnjiva potraživanja iznose 22 milijuna kuna. Kod kupaca kategorije poduzetništvo ona su znatno već, iznose 49 milijuna kuna, napominju u HEP-u.

U Hrvatskoj elektroprivredi odgovaraju i na primjedbe kupaca, koji se učestalo žale da dobivaju opomene i za neplaćene akontacijske rate, kao i za akontacije na plaćanje mrežarine HEP-u u slučajevima kad električnu energiju kupuju kod drugih distributera. U Istarskoj županiji, naime, tvrtka GEN-i opslužuje 1.325 kućanstava, 185 malih poduzeća, te nekoliko velikih privatnih i javnih tvrtki, dok udio na tržištu ima i RWE Energija, a njihovi kupci dužni su i dalje plaćati mrežarinu HEP-u.

Kašnjenje s uplatom akontacije za potrošenu struju ili mrežarinu ne može se tolerirati, naglašavaju u HEP-u. "Kupci su svakako dužni plaćati akontacijske rate bilo da imaju jedinstveni račun, dakle ako su kupci HEP ODS-a, ili imaju odvojene račune za električnu energiju i za mrežarinu. Sukladno članku 94. Općih uvjeta za opskrbu električnom energijom HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. Elektroistra Pula šalje opomene i za neplaćene akontacije", napominje glasnogovornica HEP-a Lidija Džaja Moharić.

Samoočitanje umjesto kreditiranja HEP-a

Dug po akontacijama za potrošenu električnu energiju mogu napraviti samo građani, odnosno kućanstva, jer tvrtke plaćaju po mjesečnim očitanjima putem izdanih faktura. Žele li građani izbjeći akontacijsko plaćanje, koje za mnoge znači i "kreditiranje" HEP-a jer u nekim mjesecima plaćaju više nego što potroše, mogu sklopiti ugovor o samoočitanju brojila s HEP ODS-om.

Dugovi za struju, ipak, neće se smanjiti promjenom u očitanju brojila, nego izdašnijim "akontacijama" u novčanicima građana. Tek kad oni budu puni, Elektroistri i cijelom HEP-u neće biti potrebna reklamna kampanja u kojoj kupce podsjećaju na plaćanje računa za struju. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter