Istarska koza dobila "pečat izvornosti"

Primjerak autohtone istarske koze (D. ŠIŠOVIĆ)
Primjerak autohtone istarske koze (D. ŠIŠOVIĆ)

Županijskom Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu danas je iz Ministarstva poljoprivrede stiglo rješenje kojim se pasmina istarska koza upisuje u "Upisnik pasmina, sojeva i hibrida koji se uzgajaju u Republici Hrvatskoj". To znači da je od 20. lipnja 2013., kada je datirano rješenje Ministarstva, istarska koza službeno registrirana i zaštićena kao autohtona pasmina u Republici Hrvatskoj. S veseljem možemo konstatirati da jedan od simbola iz grba i zastave Istarske županije i Republike Hrvatske neposredno uoči stupanja hrvatske u Europsku uniju iz sfere mitologije prelazi u sferu realnog materijalnog života.

Tek malo više od šest mjeseci terenskog i laboratorijskog stručnog i znanstvenog rada trebalo je da se istarska koza (za koju se desetljećima dvojilo je li to izumrla pasmina ili na terenu još postoje živi primjerci), pronađe, prepozna, prouči i registrira. Zasluga za pronalazak istarske koze na terenu pripada znanstveno-stručnom timu međunarodnog projekta APRO (Prekogranična inicijativa za zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina), u kojem je bilo okupljeno nekoliko hrvatskih i slovenskih institucija, pod vodstvom odnosno koordinacijom Agencije za ruralni razvoj Istre.

Kako se od davnina istarska koza uzgajala i radi mesa i radi mlijeka i radi sira, domaći su uzgajivači vrlo zainteresirani za povećanje njene populacije, što će, uz izradu uzgojnih programa i strategija gospodarskog iskorištavanja, biti prvi zadatak Odjela za poljoprivredu i AZRRI-ja sada nakon što je istarska koza i službeno priznata. (D. ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter