Istarska kina ulaze u novo, modernije doba

Velika dvorana pazinskog Spomen doma, buduće kino (arhiva)
Velika dvorana pazinskog Spomen doma, buduće kino (arhiva)

Nakon što je krajem veljače u Pazinu zatvoreno jedino gradsko kino Twin Peaks, činilo se da je to definitivni kraj kinoprikazivačke djelatnosti u središnjoj Istri. Srećom, uskoro su zapuhali neki povoljniji vjetrovi za tu časnu djelatnost pa bi Pazin relativno brzo trebao dobiti novo kino s digitalnom opremom, i to u Spomen domu.

Takvim modernim kinima, zahvaljujući projektu pod patronatom Ministarstva kulture, uskoro će se moći pohvaliti Poreč i Rovinj, a realizacija kreće već u 2013. godini.

- Novo pazinsko kino bit će smješteno u obnovljenoj velikoj dvorani doma, kapaciteta 588 mjesta, gdje su se svojedobno redovito, a kasnije povremeno, održavale kinematografske projekcije, kaže nam ravnateljica gradskog Pučkog otvorenog učilišta Sonja Matijašić.

U požaru 2004. godine prilikom predstave Tarika Filipovića i Renea Bitorajca uništena je audiotehnika Spomen doma te je izgorjelo kinoplatno, koje sada planiraju obnoviti. Prvi korak na tome putu bila je uspješna kandidatura POU-a na natječaj Ministarstva kulture za potporu digitalnom opremanju nezavisnih kinodvorana u razdoblju 2012. - 2013., u što je svrstano i kino u Spomen domu.

- U prvoj fazi osposobljavanja kina sanirala bi se projekcijska kabina, platno, koje bi se moglo koristiti i za 3D projekcije, nabavio bi se dolby digital procesor zvuka te, što je vrlo važno, razglas, koji se dosad morao iznajmljivati, a koristit će se i za druge manifestacije u Spomen domu, kaže predsjednik Upravnog vijeća POU-a Tomislav Čubrić. Dodaje da bi u tu svrhu Grad Pazin trebao uložiti 324 tisuće kuna.

Ravnateljica Matijašić veli da bi se sredstva za obnovu tek trebala osigurati rebalansom ovogodišnjeg gradskog proračuna, dok nam je gradonačelnik Renato Krulčić potvrdio da će se za projekt kina u Spomen domu osigurati novac iz pazinske kase.

Digitalizacija kina uslijedila bi tijekom 2013. godine - u drugoj fazi Ministarstvo bi sudjelovalo s 507 tisuća, a Grad s 339 tisuća kuna. U trećoj fazi, koja bi uslijedila 2014. ili kasnije, kino bi se nadogradilo i osposobilo za 3D projekcije.

- Kada bude u funkciji, to će biti najveće istarsko kino u zatvorenom prostoru. Bogati dolby surround zvuk dolazit će iz svih smjerova dvorane, bit će instalirano više od deset kilovata zvučne snage. Na primjer, tijekom scene uzlijetanja aviona oni osjetljivi će morati zatvoriti uši, kaže Čubrić. Čini se da će Pazin dobiti jedno od najsuvremenijih kina u državi, a slična se modernizacija smiješi i Poreču i Rovinju. (pišu A. DAGOSTIN, V. HABEREITER i A. POKRAJAC)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter