ISAP 2015: U Tinjanu čak 37 vrsta pršuta

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Deveti međunarodni sajam pršuta u Tinjanu održat će se u svom već tradicionalnom i ustaljenom terminu: u subotu i nedjelju 17. i 18. listopada. Ova bogata manifestacija, koja iz godine u godinu raste i obuhvatom sajamskog prostora, i brojem izlagača, i brojem posjetitelja, središnji je godišnji događaj u "općini istarskog pršuta", kako se Tinjan prozvao još 2006. godine.

Veći sajamski prostor i novi raspored

Od tinjanskog načelnika Gorana Hrvatina iz prve ruke saznajemo koje novosti i naglaske donosi ovogodišnji sajam.

- Doslovno "najveća" novost je da ćemo imati najveći sajamski šator dosad, 15 metara je duži nego lani, i pokrivat će ukupno 1.625 četvornih metara službenog sajamskog prostora. Povrh velikog šatora, manji šator od 700 kvadrata bit će namijenjen glazbenim i zabavnim događanjima, a u poseban šator od 350 kvadrata smjestit ćemo ugostitelje. Novost će biti i veliki videozid postavljen u velikom šatoru, na kome će se vrtjeti kratkometražni filmovi o pršutima, kao i reklame pršutarna i sponzora sajma, kaže Hrvatin.

Novi sudionici ISAP-a su pršutari iz Srbije, sa Zlatibora, i to će biti prvo sudjelovanje pršuta iz Srbije na ISAP-u ikada. U njihovome kraju se također održava sajam pršuta, s terminom u siječnju, pa je ovo gostovanje možda i začetak buduće suradnje.

- Kao i obično, dolaze nam pršutari iz raznih dijelova Hrvatske, pogotovo iz krajeva gdje se pršut uspio brendirati i zaštititi kao lokalni ili regionalni proizvod - to su, naravno, Istra, Krk i Dalmacija; zatim nam dolaze hercegovački pršuti iz Bosne i Hercegovine; te, kao i prijašnjih godina, pršuti iz Slovenije, Italije, Austrije i Španjolske, dakle sveukupno iz sedam zemalja. Prema dosadašnjim prijavama, očekujemo sveukupno 37 vrsta odnosno marki pršuta.

Jamon iberico de Patanegra pase žir

Zemlja-partner ovogodišnjeg ISAP-a ponovno je Španjolska. Hrvatin navodi da je suradnja s južnošpanjolskom pršutarskom općinom Jerez de los Caballeros izuzetno napredovala te je u svibnju ove godine, kad su bili gosti njihovog sajma pršuta, potpisana povelja o bratimljenju.

- Na ISAP-u je u zadnje dvije-tri godine već postao jako popularan njihov vrlo poseban pršut jamon iberico, koji se proizvodi od njihove crne svinje, patanegre, koja u tamošnjim šumama slobodno pase žir. I ove će godine oni donijeti svoj jamon iberico u dovoljnoj količini, imat će svoj štand, a uz prezentaciju njihovog pršuta održat će i posebnu prezentaciju umijeća rezanja njihovog pršuta. (Davor ŠIŠOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter