Irena Hrstić: Nova bolnica najbolje rješenje

Irena Hrstić: Početak gradnje nove bolnice ovisi o tome kada će Vlada RH donijeti odluku o davanju jamstva (Milivoj MIJOŠEK)
Irena Hrstić: Početak gradnje nove bolnice ovisi o tome kada će Vlada RH donijeti odluku o davanju jamstva (Milivoj MIJOŠEK)

Sa sanacijskom upraviteljicom pulske bolnice dr. sc. Irenom Hrstić porazgovarali smo o programu štednje.

- Nedavno je usvojen sanacijski program za pulsku bolnicu. Što on konkretno donosi?

- Ciljevi sanacijskog programa prikazani su u šest konkretnih točaka - organizacijska struktura, ljudski resursi bolnice, načini smanjenja rashoda i povećanja prihoda, administrativne mjere te prijedlog razvoja i nova rješenja. Zadali smo si ukupno 48 zadataka koje moramo provesti u djelo u jednogodišnjem razdoblju. U konačnoj ocjeni zadanih mjera procjenjujemo da su moguće uštede, ali teško do potpune likvidnosti ako nastavimo poslovati na dosadašnji način.

- Na koji način mislite štedjeti?

- Neki od primjera načina uštede je praćenje troškova na nižim ustrojstvenim jedinicama, čime se povećava odgovornost svake jedinice i/ili pojedinca, racionalizacija dijagnostike, promjena strukturne organizacije bolnice, povećanje likvidnosti smanjenjem obaveza prema dobavljačima...

- Može li pulska bolnica funkcionirati unutar zadanog budžeta i bez novih zaduživanja?

- Teško, da ne kažem nemoguće. Dokle god radimo na dvije lokacije i s opremom čija je otpisanost veća od 80 posto, ishod je upitan. Najbezbolnije rješenje za zaposlenike, vlasnike, ali i za korisnike naših usluga je izgradnja nove bolnice te pomoć pri relokaciji kredita koji je podignut za "samosanaciju" prije sedam godina.

- Podrazumijeva li sanacijski plan smanjivanje plaća zaposlenika i eventualno zbrinjavanje viška zaposlenih?

- Plaće zaposlenika definirane su Kolektivnim ugovorom, te poslodavac nema utjecaja na eventualne promjene. Eventualno zbrinjavanje viška zaposlenih, ako se utvrdi da ih stvarno ima, ovisit će o tome hoće li nadležno ministarstvo osigurati sredstva za tu namjenu.

- Najavljivano je da će novac za gradnju nove bolnice biti dostupan do konca 2013. Postoje li ikakve naznake hoće li gradnja započeti početkom iduće godine?

- Početak gradnje nove bolnice ovisi o tome kada će Vlada RH donijeti odluku o davanju jamstva. Iskreno se nadam da će tako i biti te da ćemo o ovoj temi razgovarati kada budu postojale nove, konkretnije informacije. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter