Inspirit Fantasy park strateški projekt od državnog interesa

Pazin
Pazin

Smanjenje broja nezaposlenih za 26 posto, a u ljetnim mjesecima za 30 posto, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić smatra najvažnijim događajem u Pazinu 2016. godine. Zahvaljujući tomu Pazin se našao na šestom mjestu po smanjenju broja nezaposlenih u Hrvatskoj. Među "top 10" gradova u Hrvatskoj Pazin se našao i zbog štedljivosti na reprezentaciji, pomoći za novorođenčad, ali i za osiguravanje besplatne marende, temeljem imovinskog cenzusa, za više od 100 djece.

Raste gospodarstvo

Na smanjenje broja nazaposlenih najviše je utjecao gospodarski rast i izvoz pazinske, uglavnom prerađivački orijentirane industrije, a doprinos je dala i Strategija razvoja grada Pazin u kojoj su zacrtani modeli i aktivnosti potpore gospodarstvu, njegovom usmjeravanju prema EU fondovima i potporama iz gradskog proračuna. Treba reći da uz gospodarski rast, povećanje broja zaposlenih pazinsko gospodarstvo, na kraju lanjske godine bilježi i financijski dobitak.

U 2016. osnovana je Razvojna agencija Srce Istre, koja je razvila projekt poduzetničkog inkubatora vrijedan tri milijuna kuna koji bi trebao krenuti u nekadašnjoj upravnoj zgradi Usluge, kod gradske tržnice.

Proteklu godinu obilježile su poplave koje su zadesila Katun Trviški, Podberam i Stanciju Pataj, a u mnogim su Mjesnim odborima obilne padaline izazvale odrone, stoga Krulčić zahvaljuje svim žurnim službama i mještanima koji su požrtvovno radili na sprečavanju šteta i ublažavanju njihovih posljedica. Poplave su prijavljene kao elementarnu nepogodu, ali Krulčić još nema informacija hoće li i kada šteta biti isplaćena odšteta.

Uvedena riznica

Plan proračuna za ovu godinu veći je od 106 milijuna kuna,  a uvedena je gradska riznica u koju su objedinjeni svi proračunski korisnici, čime je omogućeno transparentnije, učinkovitije upravljanje financijama, ali i resursima na području Grada. Kroz ovaj proračun, koji je izrazito projektno orijentiran stvorit će se pretpostavke za povlačenje sredstava iz državnog proračuna i Fondova EU, a od značajnijih projekata Krulčić izdvaja KulTourSpirit vrijedan 6,7 milijuna kuna, koji se odnosi na osmišljavanje turističkih sadržaja na lokalitetima kulturne baštine. U tom je projektu u partnerstvu s općinama Savičenta i Kanfanar i Gradom Buzetom Pazin preuzeo lidersku ulogu u središnjoj Istri. Ovime Pazin, ističe Krulčić, prelazi svoje administrativne okvire jer želi osigurati gospodarski rast, stabilnost i svekoliki razvoj na širem području središnje Istre.

Osim toga 10-tak milijuna kuna odnosi se na projekte financirane iz EU fondova, a LAG Središnja Istra postaje agencija koja će na raspolaganju imati milijun eura za financiranje projekata za koje će raspisivati natječaje. LAG Središnja Istra među najuspješnijim je LAG-ovima u Hrvatskoj, a s ostalim LAG-ovima u Istri, ističe Krulčić, radit će na zajedničkom projektu "Domaće od malih nogu" gdje ćemo pokušati stvoriti preduvjete za plasman domaćih namirnica u naše obrazovne ustanove. Tu je projekt Pazin-sporta vezan za rekonstrukciju nogometnog igrališta u Pazinu, zatim projekt dogradnje vrtića i jaslica čime će se stvoriti preduvjeti za uključivanje u obrazovni sustav sve djece predškolskog uzrasta. Među značajnijim projektima su projekt uređenja Parka istarskih velikana, ali i velikih infrastrukturni zahvati kao što su gradnja kanalizacije u Katunu i Trvižu vrijedne 20-tak milijuna kuna i kanalizacije Lindara vrijedne oko 6 milijuna kuna. Uz ugradnju komunalne infrastrukture rekonstruirat će se cesta u Zarečju ali i ona Ciburi - Ježenj. Gradit će se spojna cesta u Poslovnoj zoni Ciburi u kojoj je najavljena jedna veća investicija kojoj će samo objekt koštati oko 20 milijuna kuna. "Dakle vidi se da gospodarski rast daje rezultate i da poduzetnici biraju Pazin za svoje poslovanje", kaže Krulčić. 

Kandidirat će se opet

U Strategiji razvoja grada Pazina kao prioriteti su zacrtani dom umirovljenika, autobusna stanica i odjel palijativne skrbi. U ovom projektu Grad Pazin ima podršku svih jedinica lokalne samouprave središnje Istre da će subvencionirati boravak korisnika u domu, a kroz to će se osigurati vraćanje kredita za gradnju doma i njegovo redovito funkcioniranje.

Na pitanje hoće li se kandidirati na idućim lokalnim izborima Krulčić odgovara: "Obzirom na postignute rezultate kroz izgradnju infrastrukture, sanacije i konsolidacije gradskog proračuna, formiranog, sposobnog, odgovornog i kompetentnog radnog tima u gradskoj upravi, te projekte koje smo započeli ili planiramo započeti, uz pregršt pozitivne energije iskustva i suport građana i svog tima spreman sam za još jednu kandidaturu."

Čeka se lokacijska za Inspirit u ožujku

Projekt Inspirit Fantasy park na nekadašnjem vojnom Poligonu Lindar u ožujku bi trebao dobiti lokacijsku dozvolu, a potom kreće raspisivanje javne nabave za Urbanistički plan uređenja. Nakon toga pristupit će se kompletiranju lokacijske dozvole i stvaranju preduvjeta za pregovore oko ustupanja zemljišta od Republike Hrvatske. "Onda krećemo u ugovaranje partnerskih odnosa s potencijalnim partnerima s kojima smo već u kontaktu.

Važno je naglasiti kako je ova naša investicija odlukom Vlade uključena u strateške projekte od interesa za RH. Ovim projektom stvaraju se uvjeti za nova radna mjesta, za produženje turističke sezone i s time povezan svekoliki gospodarski razvoj središnje Istre", kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter