Inspektorat rada prijavio Valipile prekršajnom sudu

Radnici Valipilea u Sv. Petru u Šumi (D. BARTOLIĆ)
Radnici Valipilea u Sv. Petru u Šumi (D. BARTOLIĆ)

Inspektorat rada je protiv tvrtke Valipile jučer podnio nadležnom prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog osnovane sumnje u počinjenje brojnih prekršaja. Optužuju ih za kršenje zakona i drugih propisa iz područja radnih odnosa, osobito na okolnosti prikupljanja, obrađivanja, korištenja i dostavljanja trećim osobama osobne podatke radnika, zaštitu privatnosti i zaštitu dostojanstva radnika. O svemu su obaviješteni Porezna uprava i Agencija za zaštitu osobnih podataka radi možebitnog poduzimanja mjera iz njihovog djelokruga o utvrđenom činjeničnom stanju u inspekcijskom nadzoru.

Povod za nadzor - poligraf

Na pitanje koje su prekršaje zatekli u inspekcijskom nadzoru u proizvodnom pogonu mesne industrije u Svetom Petru u Šumi, ravnatelj Inspektorata rada Ilija Tadić nam je odgovorio da "okrivljeni prikuplja, obrađuje, koristi i dostavlja trećim osobama osobne podatke radnika protivno odredbama Zakona o radu".

- Iz utvrđenog činjeničnog stanja proizlazi osnovana sumnja da su poslodavac i odgovorna osoba poslodavca počinili i slijedeća prekršajna djela: traže podatke o trudnoći ili upućuju drugu osobu da traži takve podatke protivno odredbama zakona. Okrivljeni je bez prethodne suglasnosti radničkog vijeća donio odluku o prikupljanju, obrađivanju, korištenju i dostavljanju trećim osobama podatke o radniku, koju prema odredbama zakona može donijeti samo uz suglasnost radničkog vijeća. Okrivljeni radniku nije omogućio korištenje godišnjeg i dnevnog odmora na način i pod uvjetima propisanim zakonom. Kod okrivljenog prekovremeni rad radnika traje duže od dopuštenog odredbama zakona, stoji u dopisu kojeg smo jučer dobili od ravnatelja Tadića. Zaključuje da su se u inspekcijski nadzor uključili nakon saznanja iz medija o poligrafskom ispitivanju radnika Valipile u Sv. Petru u Šumi.

Inače, prošlo je točno mjesec dana otkako su taj problem iznijeli predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, a koji su nakon toga, prijavu radnika Valipile, uputili Državnom odvjetništvu, Policijskoj upravi Istarskoj i Inspektoratu rada pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te od njih tražili da spriječe protuzakonito postupanje poslodavca nad radnicima. Tada su izvijestili da se na detektoru laži radnike pitalo tko nosi meso van, tko "šteluje" vagu, tko usporava traku na liniji da se sporije radi, tko naređuje da se prvoklasno meso stavi u drugu klasu, iznosi li se meso nelegalno.

Radnici upozorili na kršenje prava

U svom pismu radnici Valipilea su tada ukazali i na nepravilnosti kod prekovremenih sati, odnosno da rade prekovremeno i više od 40 sati mjesečno, ali im se taj rad ne prikazuju na platnim listama, odnosno samo do 15 sati.

"Ostalo se prikazuje kroz stimulaciju, a što je protivno zakonu. Bilo je slučajeva kada su radnici radili i bez dana propisanog odmora, subotom i nedjeljom. Usprkos stresnom poslu, rade s puno prekovremenih sati, prestrašeni, umorni i bez snage", stoji u pismu radnika u kojem se napominje da Valipile "ne poštuje ugovor o najmu Purisa jer nije preuzeo sva prava koja su imali radnici Purisa u stečaju".

"Uskratio je godišnji odmor za 2014.godinu koji su radnici ostvarili - nije dao mogućnost da se godišnji iskoristi niti je isti platio", stoji u pismu.

Direktor Valipilea Andrej Alilović nam je tada izjavio kako je poligraf ponuđen radnicima na dobrovoljnoj bazi te im je rečeno da za njih nema posljedica ako ne pristanu na testiranje. Dodao je kako već sedam godina provodi ispitivanje rukovodećih ljudi putem poligrafa u svom pogonu u Sesvetskom Kraljevcu te da zbog toga nitko nije nastradao, već su neki radnici unaprijeđeni, a da im rezultati dobiveni poligrafskim testiranjem služe da provjere odanost radnika. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter