Infrastruktura preduvjet za transformaciju Pule

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Pula danas slavi Dan grada i 71. godišnjicu oslobođenja grada. Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Istarskom narodnom kazalištu nadležni će se podsjetiti antifašističke borbe koja je Puli omogućila slobodu, ali i dotaknuti aktualnih tema kojima se namjerava realizirati razvoj grada, te nagraditi one koji su svojim djelima zadužili Pulu. Gradonačelnik Boris Miletić tim je povodom komentirao gradske aktualnosti, prije svega o dugo spominjanom stavljanju bivših vojnih zona u funkciju razvoja grada.

- Bio bih sretniji kada biste mi mogli uputiti direktno pitanje "kada ćete staviti u funkciju bivše vojne zone?" jer bi to značilo da o tome odlučuje lokalna zajednica, a ne da za sve moramo čekati državu. No, s obzirom na centralizirani državni ustroj, mogu samo ponoviti kako se radi o državnoj imovini, iako se često puta napuštena vojna imovina smatra imovinom Grada, što nije točno. Grad je odradio sve potrebne predradnje koje su u našoj nadležnosti da bi se stvorili preduvjeti za razvoj tih područja, odnosno, usvojili smo sve potrebne prostorne planove. Sada je na potezu vlasnik tih nekretnina, dakle, država.

Kakav je konkretan interes ulagača za područje Muzila i Saccorggiane?

- Na natječaj za dostavu neobvezujućih ponuda i iskazivanje interesa za Muzil pristigle su dvije neobvezujuće ponude renomiranih svjetskih kompanija i to američke grupacije Forbes Real Estate LLC i francuskih investitora Boygues Batiment International. To daje dozu optimizma znajući da se radi o institutu prava građenja i da smo prostornim planovima osigurali popriličan konzervativan pristup, gledali u najvećoj mjeri sačuvati kulturnu baštinu i zaštititi zelene površine, što s ekonomske strane u smislu povrata investicije predstavlja dodatan izazov za potencijalne investitore. Sada slijedi objava obvezujućeg natječaja s potrebnim garancijama, a termin i rokovi su u rukama Vlade RH koja provodi natječaj. Muzil predstavlja budućnost grada koja će osigurati nove investicije i radna mjesta, a pri tom ostati otvoren i pristupačan za sve Puljane i goste. Sam ministar turizma Anton Kliman prilikom nedavnog obilaska Muzila izjavio je da će se založiti da projekt čim prije zaživi jer nemamo više što čekati, pa doista očekujem puno brži i proaktivniji pristup onoga tko o tome odlučuje, a to je država.

Prije pet godina investitor Danko Končar dobio je područje Sv. Katarine-Monumenti, ali ništa se nije pomaknulo. Koji je razlog tome jer je očito da se zamišljeni razvoj Pule ne događa?

- Kao i u slučaju Muzila, bivše vojno područje Sv. Katarine-Monumenti predstavlja veliku razvojnu šansu za Pulu. Na Sv. Katarini-Monumentima planirana je izgradnja nautičko-turističkog kompleksa i to će zapravo biti prva značajnija investicija koja će jednu bivšu vojnu zonu prenamijeniti u civilno područje. Međutim, nakon četiri i pol godine od Vladine odluke o raspisivanju međunarodnog natječaja, osim "papirnatog dijela posla" još smo uvijek na početku. Investitor nije u zadanim rokovima obavio potrebne predradnje, država je aktivirala naplatu garancije od 4,2 milijuna kuna i slijedi raspisivanje novog natječaja. Dio krivice zasigurno je na investitoru, ali velik dio krivice pada i na leđa Konzervatorskog odjel Ministarstva kulture, koji je šest mjeseci nakon provedenog međunarodnog natječaja za čitavo područje utvrdio svojstvo kulturnog dobra. Kao da Ministarstvo kulture ne spada pod Vladu RH.

Namjeravate li se kandidirati na lokalnim izborima 2017. godine za gradonačelnika Pule?

- S obzirom na političku situaciju u zemlji, vjerujem da ćemo se u sljedećim mjesecima suočiti s cijelim nizom izazova na koje treba adekvatno odgovoriti. Tu primarno mislim na posljedice nefunkcioniranja izvršne vlasti, koje ćemo svi uskoro početi osjećati te na ugrožavanje temeljnih građanskih vrijednosti koje smo do jučer smatrali neupitnima. To je sada, uz brigu za funkcioniranje grada, apsolutni prioritet. O lokalnim izborima ćemo razmišljati kad dođe vrijeme. O IDS-ovom kandidatu za gradonačelnika odlučit će gradska podružnica IDS-a.

Kako komentirate najavu SDP-a o njihovom kandidatu, Peđi Grbinu ili Danijelu Feriću, za mjesto gradonačelnika, da li to znači i daljnje hladne odnose nekadašnjih koalicijskih partnera?

- Našom suradnjom smo puno postigli za grad. Njihova je odluka bila pokušati s vlastitim kandidatom koji je na izborima loše prošao i SDP se morao suočiti s posljedicama svoje odluke. Unutarstranačke odnose drugih stranaka nikad nismo komentirali, niti nas se to tiče. Živimo u demokratskom društvu i svatko se ima pravo kandidirati, a građani su u konačnici ti koji će nas vrednovati.

Koji su razlozi da niste "popustili" prilikom odabira kakav će se bazen graditi, jeste li razmišljali o olimpijskom koji bi Vam donio mirnije izbore sljedeće godine?

- To je prevelika odluka da bi o tome odlučivala samo jedna osoba. No, politički gledano, u pravu ste, mogli smo vrlo komotno, i to bez da smo pitali građane i struku, biti neodgovorni i donijeti odluku da gradimo 50-metarski bazen, te zadužiti ovaj grad u narednih 30 godina i pitanje financiranja i održavanja prepustiti budućim generacijama na brigu. No, mi tako ne radimo i ako hoćete, ja tako nikad nisam radio, niti hoću. Odvojili smo pune tri godine da bi kvalitetno proučili i stručno pripremili projekt i na temelju argumentirane stručne podloge donijeli najbolju odluku na razini najvišeg predstavničkog tijela – Gradskog vijeća. Još jednom ću ponoviti, uvažavajući pitanje struke, racionalno smo od početka pristupili projektu s odgovornošću za javne financije našeg grada. Pula će napokon dobiti dugoročno održiv javni bazen, u kojem će moći uživati svi naši sugrađani.

Koliko ste zadovoljni objedinjenim Odjelom prostornog uređenja, komunalnog sustava i imovine?

- Osnovni cilj objedinjavanja gradskih odjela bio je omogućiti bržu, efikasniju i kvalitetniju uslugu prema građanima i gospodarstvenicima. Naime, pojedini su se poslovi preklapali među odjelima, poput primjerice poslova legalizacije gdje se dio zahtjeva slao iz jednog odjela u drugi. Sada kada je posao "pod jednim krovom", stvari se puno brže rješavaju. Pula je dobila brojna priznanja vezana upravo uz učinkovitost javne uprave i ovaj korak još je jedan doprinos tome.

Koliko je izgledna realizacija projekata poput odabranog idejnog rješenja uređenja rive?

- U Puli danas stvaramo preduvjete razvoja, a jedan od njih je i uređenje rive. Podsjetit ću, ne tako davno u pulski su se zaljev direktno izlijevale fekalije bez ikakvog pročišćavanja. Kako bi uopće mogli zakoračiti u projekt uređenja rive i početi razmišljati o Puli kao gradu na moru, bilo je potrebno riješiti ovaj temeljni problem. To je, dakle, nulta faza s kojom se u posljednjih 100 godina nitko nije htio uhvatiti u koštac. Mi smo to napravili! Izgrađen je obalni kolektor i danas, nakon samo godinu dana njegovog rada, prvi veći znaci oporavka morske obale od onečišćenja postali su vidljivi. More je znatno prozirnije, a ribe, ježevi i ostali živi svijet vratio se na samu obalu rive. Sjetite se samo one slike dupina koju prenijeli svi lokalni mediji.

Možete li biti konkretniji, u kojoj je fazi projekt uređenja rive?

- Realizacija projekta već je u tijeku, Lučka uprava Pula radi ogroman posao nasipavanja obale i Pula već polako dobiva novu vizuru. Projekt vraćanja Pule moru je dugoročan projekt koji se provodi u etapama i dosad sve ide po planu. Pula će sigurno dobiti uređenu rivu. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter