In memoriam: Dr. Antun Prodan, poznati pulski neuropsihijatar

Dr. Antun Prodan (D. ŠTIFANIĆ)
Dr. Antun Prodan (D. ŠTIFANIĆ)

Jučer je na premanturskom groblju sahranjen dr. Antun Prodan, poznati neuropsihijatar iz Pule, rodom Buzećan, partizan. Preminuo je u subotu, 14. siječnja, u 94. godini života. "Kada znaš da je energija vječna, to olakšava znanje da ćeš jednog dana umrijeti. Sve što je živo ima neku energiju, ostaje i kada umrete. Ja imam 90 godina a smijem se, volim sve, i životinje i biljke, i drvo i kamen", rekao nam je dr. Prodan kada smo 2012. godine razgovarali za Glas Istre.

Dočekao nas je visok, uspravan, široko nasmijan, na ulici pred svojom kućom u Pješčanoj Uvali - "da se ne izgubite u ovim uličicama", rekao je, a bilo mu je 90 godina. Ponašao se kao pravi domaćin, a i bio je među prvim starosjediocima Pješčane. Za cijenu jednog radioaparata, rekao nam je, kupio je to zemljište za vikendicu, koja je potom prerasla u pravu obiteljsku kuću. Zadnjih desetljeća, međutim, put do doma dr. Prodana znali su pronaći samo prijatelji, jer su starinsku, skladnu kuću "progutale" goleme vile i apartmani.

Bio je dr. Prodan čovjek starog kova, čvrst, pun života, vedar, druželjubiv, okrenut drugima, ni traga od "moderne" depresije o čemu smo tada najviše razgovarali. "Puno čitam. Imam masu knjiga, tolike godine sam ih kupovao i stalno mi stižu nove. A knjige su ljudi. Materijalno za mene nema nikakvu vrijednost", govorio je dr. Prodan. Njegov kolega iz pulske bolnice i prijatelj obitelji neurolog dr. Dubravko Marković opisuje ga ovim riječima: "Pravi plemić. Samo je činio dobro. Neobično human, lijep čovjek, starog kuperovskog tipa, fin, ni mrava ne bi zgazio, a velik, snažan čovjek, uvijek u vrhu vlasti, ali nikad to nije zlorabio. Takvih ljudi danas više nema. Bio je moderan antifašist, jako moderan i u psihijatriji, uveo je školu američkog psihijatra dr. Arthura Janova, tzv. teoriju primalnog krika, nastavak Freudove psihologije". Sin Davor Prodan je također liječnik, neurokirurg u Njemačkoj, a kći Davorka živi u Zagrebu.

Dr. Antun Prodan pripadao je prvoj poslijeratnoj generaciji intelektualaca. Medicinu je upisao u Zagrebu, ali sljedeće tri godine studirao je u Pragu, uz njihovu stipendiju, gdje je ostao sve do rezolucije Informbiroa. Nakon doktorske diplome stažira u Rijeci, potom kao liječnik opće prakse radi u Pazinu i Poreču, dok nije došla uredba o obveznoj specijalizaciji. Iz Zagreba je u pulsku bolnicu depešom postavljen prof. Jelačić za šefa psihijatrije i kod njega je specijalizirao 1963., položio ispit u Zagrebu i postao neuropsihijatar. Kao mladi liječnik šest je godina radio u Maroku, u Casablanci vodio državni psihijatrijski odjel, u sklopu razmjene nesvrstanih zemalja. "Bio sam ljevičar, tako sam bio odgojen", rekao nam je u intervjuu.

U Istri je završio talijansku osnovnu školu, s 11 i pol godina otišao na školovanje u Zagreb, ali nakon sedam razreda klasične gimnazije 1941. direktivom Partije vraćen je u Istru. Na nagovor majke koja želi da Antun nastavi školovanje, odlazi u Trst položiti gimnazijsku maturu. Međutim, u ljeto 1942. biva uhapšen jer su našli njegovu adresu kod komandanta Prve partizanske čete. Uspio je pobjeći u Zagreb, preko mosta Sušak - Rijeka, i više se nije mogao vratiti jer su mu Talijani oduzeli pasoš.

Kao jedan od rijetkih pismenih u Istri, osobito sa znanjem hrvatskog književnog jezika, za vrijeme ustanka u Istri bio je zadužen za štampu. Nakon oslobođenja postaje član Narodnog odbora u Puli, ali nakon dolaska Engleza seli u Rijeku. Po povlačenju saveznika, vraća se u Pulu kao član uredništva Glasa Istre. "Ja sam za sjevernu Istru bio ono što je Zvane Črnja bio za južnu Istru", rekao nam je dr. Prodan. Rodom Buzećan, iz sela Podrebar, čim je stigla vijest o kapitulaciji Italije postao je zamjenik komandanta Buzeta. Poslije rata kratko je bio sekretar Općinskog komiteta Buzeta, ali su ga smijenili nakon sukoba s članicom Oblasnog odbora. Potom se ostavlja politike i kreće put znanosti. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter