IDS potpisao deklaraciju za škotsku neovisnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski demokratski sabor potpisao je "Škotsku Deklaraciju", koja će danas, odnosno na dan referenduma na kojem će se Škoti izjašnjavati o svojoj nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, biti pročitana medijima.

Tom deklaracijom političke stranke potpisnice upozoravaju međunarodnu zajednicu, prije svega europske institucije kako je pravo na samoodređenje i pravo na odlučivanje temeljno pravo. Time se IDS pridružio brojnim regionalnim strankama iz cijele Europe koje podržavaju princip samoodlučivanja i priznavanja prava nacijama bez država da odlučuju o svojoj budućnosti. Istarski demokratski sabor podržava te će i dalje nastaviti podržavati nastojanja europskih nacija poput Škotske i Katalonije da se primjenjuje pravo na samoodlučivanje, odnosno da te nacije mogu postati neovisne ako građani tih zemalja tako odluče.

- Smatramo da pitanje nezavisnosti tih nacija mora biti isključivo u njihovim rukama i o tome same trebaju odlučiti demokratskim, ali i mirnim putem. Škotsku Deklaraciju pročitat će predstavnici Europskog slobodnog saveza, koji će medijima obznaniti i popis stranaka potpisnice, među kojima je i IDS, navodi se u priopćenju IDS-a. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter