IDS pokreće izmjene zakona o polj. zemljištu

Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Istarski demokratski sabor uskoro će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim će zatražiti da se pojednostavi procedura davanja zemljišta u zakup. U IDS-u žele da poljoprivrednici brže dođu do zemljišta, da se zaštite oni koji od zemlje žive, da se mala obiteljska gospodarstva ne dovedu u podređeni položaj, kao i da se posao dodjele poljoprivrednog zemljišta ponovno vrati u nadležnost općina i gradova koji su, tvrde u IDS-u, najbolje upoznati sa stanjem na terenu. Najavio je to na konferenciji za novinare Giovanni Sponza, saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a.

Obrazlažući ovaj potez, kazao je da je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu loš jer blokira razvoj jedne od strateških gospodarskih grana.

- Otkako je novi zakon stupio na snagu, državna Agencija za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u nešto više od godinu i pol dana u Istri je dodijelila svega 2,5 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, što je nedopustivo malo. Usporedbe radi, prije stupanja na snagu novog zakona samo rovinjskim poljoprivrednicima dodijeljeno je više od 330 hektara zemljišta. U Agenciji svega deset osoba obavlja posao dodjele poljoprivrednog zemljišta za više od 500 općina i gradova, što znači da je jedna osoba zadužena za pedeset općina i gradova, a za samo jedan grad treba obraditi nekoliko tisuća čestica. Prije usvajanja Zakona upozoravali smo da zaposlenici Agencije koji sjede u svom uredu u Zagrebu neće biti upoznati sa stanjem i problemima na terenu, što se, nažalost, pokazalo točnim jer svjedočimo apsurdnom prijedlogu "nekog" iz Ministarstva poljoprivrede kojim se želi dodijeliti 80 hektara državnog zemljišta za ekološku proizvodnju oraha i maslina u Čepićkom polju osobi iz Zaprešića. S tog se zemljišta žele izbaciti stočari, mljekari iz Istre koji to zemljište koriste dvadeset godina, upozorio je Sponza te istaknuo da je Zakon od osamostaljenja RH doživio 14 bitnih izmjena i pet tehničkih promjena.

Govoreći o stanju u poljoprivredi, glavni tajnik IDS-a istaknuo je da su izgubljene tri godine, napomenuvši da su od kraja 2011. do travnja 2013. odlukom ministra obustavljeni svi postupci dodjele poljoprivrednog zemljišta te da posljedice snose poljoprivrednici koji od zemlje žive.

- U današnjim izazovnim vremenima naša si država ne smije dozvoliti takvu inertnost jer prema građanima svi moramo pokazati puno veću razinu odgovornosti, kazao je Sponza.

Vraćanjem posla dodjele zemljišta na lokalnu razinu, tvrdi pomoglo bi se državi da rastereti svoje resurse i da ih usmjeri prema konkretnim programima i mjerama radi izgradnje kvalitetnije infrastrukture. A time bi se, tvrdi, povećala proizvodnja, produktivnost i konkurentnost, a gradovi i općine preuzeli na sebe odgovornost za razvoj važnog strateškog područja, poljoprivrede.

Upravo se za to IDS cijelo vrijeme zalaže: da svaka regija odgovorno upravlja vlastitim razvojem, kazao je Sponza.

Kajinov govor niskih strasti

Odgovarajući na pitanje novinara koje je zanimalo kako komentira navode bivšeg IDS-ovca Damira Kajina da su upravo u ovoj stranci pogodovali pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta, Sponza je rekao da oni koji su izigrali zakon, ukoliko ih ima, trebaju i odgovarati.

- No, omalovažavati one koji su žuljevitim rukama uz pomoć politike stvorili brend, vrlo je neodgovorno. Kajinov govor je govor niskih strasti koji ne pomaže da se problem riješi. Žalosti me što je Kajin glasao za ovaj zakon i time se odrekao načela za koja se zalagao 20 godina, rekao je Sponza. Uz ostalo, podsjetio je da Istra bilježi najveće pomake u poljoprivredi, ima odlične maslinare, pčelare, povrtlare, stočare, 6.600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava europskog standarda, što im omogućava da se kandidiraju za sredstva europskih fondova. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter