IDS: Oporba ne radi u interesu Pule i građana

Milivoj MIJOŠEK
Milivoj MIJOŠEK

Predsjednik pulske podružnice IDS-a Pula Valter Boljunčić i predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek na konferenciji za novinare osvrnuli su se na djelovanje oporbenih vijećnika, koji, kako su naveli, postupaju na način "što gore Puli, to bolje oporbi", bez obzira na to ako problematika ima opravdanje ili je pak izmišljena. Razlog reagiranja IDS-ovih čelnika je odgovor Ministarstva uprave, na zahtjev oporbenog vijećnika Mauricija Licula, koji je tražio provođenje nadzora zakonitosti rada Gradskog vijeća na sjednici 25. kolovoza, kada je sazvanu izvanrednu tematsku sjednicu zbog smrada kod Pošte oporba odmah napustila.

Koalicija SDP-HDZ

- Oporbeni vijećnici napustili su sjednicu na samom početku pod izlikom da je sjednica nezakonita i da nije u skladu s poslovnikom i zakonima Republike Hrvatske. Odgovor Ministarstva uprave govori upravo suprotno. Kao što je ministarstvo potvrdilo, nismo obavezni imati interpelacije u našem poslovniku, ali mi smo omogućili našim vijećnicima taj institut jer smatramo da time doprinosimo većoj transparentnosti, kvalitetnijem radu gradskog vijeća i učinkovitijem rješavanju problema, kazao je Cvek i dodao da je više nego jasno da se takva mogućnost zloupotrebljava radi osobne političke i medijske promocije, a samim time dovodi se u pitanje njezin smisao kao i važnost u rješavanju problema od osobitog značaja za Pulu i građane.

- Dužnost je svih vijećnika, uključujući i onih oporbe, sudjelovati u radu Vijeća, argumentirano raspravljati, konstruktivno kritizirati i nuditi rješenja. Nažalost, svjedoci smo da u ovom konkretnom slučaju njihova namjera nije bila ništa od navedenog, nego isključivo politikantstvo, skupljanje jeftinih političkih poena i cirkus. Nažalost, ne možemo pohvaliti niti zajedništvo i slogu SDP-ove koalicije i HDZ-ove koalicije, ne možemo ih pohvaliti jer nisu ponudili rješenja, nego su složno napustili sjednicu i zanemarili građane koji su ih izabrali, zaključio je Cvek.

Boljunčić je, pak, istaknuo da građani s pravom očekuju od svojih predstavnika da se problemi grada rješavaju te da rade u njihovom interesu, dodajući kako smatra da oporba u Puli, na žalost, nema takav cilj. Naveo je neozbiljnu inicijativu Licula po pitanju dodjele zemljišta Udruzi Ruka šapi, koja je zapravo htjela politizirati pitanje koje, kao što se pokazalo, ne postoji.

Jeftino politikantstvo

- To što oni nisu željeli ostati i saslušati objašnjenja, to govori o samom cilju i svrsi sazivanja takvih sjednica Vijeća s njihove strane. Isto, naime, vrijedi i za pitanje navodnog povećanja plaća i neracionalno trošenje Gradske uprave, dok brojke govore jasno - Grad Pula je među najštedljivijim gradovima u Hrvatskoj.

Također, interpelacija o problemima odvodnje u Puli, vezana za neugodne mirise oko Pošte, u biti služila je isključivo kao paravan da se na bilo koji način pokuša diskreditirati rad gradske uprave što dokazuje činjenica da su vijećnici oporbe napustili sjednicu, na kojoj su, da su željeli stvarno riješiti problem, mogli ostati i sudjelovati u pravom tehničkom objašnjenju problema, rekao je Boljunčić. Smatra da su Puljani dovoljno svjesni te da znaju prepoznati tko radi za njihovo dobro, tko ne, i tko se samo služi jeftinim politikantstvom da bi na neki način podignulo probleme i gdje ih nema. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter