IDA-i odobrena nova sredstva iz europskih fondova

Projekte su predstavili Tamara Kiršić, Boris Sabatti i Tea Zubin Ferri (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)
Projekte su predstavili Tamara Kiršić, Boris Sabatti i Tea Zubin Ferri (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Više od pola milijuna eura (566.060 eura) iznosi nova financijska potpora Istarskoj razvojnoj agenciji kroz tri nova projekta koja se provode u sklopu Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja i programa SoutheastEurope(SEE), izvijestio je direktor IDA-e Boris Sabatti, rekavši da agencija trenutno provodi 10 projekata vrijednih oko četiri milijuna eura.

Naglasio je da su dva nova projekta vezana uz razvoj i poticanje poduzetništva, a jedan će se provoditi u sklopu Centra za istraživanje metala Metris.

Projekt RoofOfRock-"Vapnenac kao zajednički nazivnik prirodne i kulturne baštine jadranske obale" vrijedan je 2,2 milijuna eura, od čega u IDA-u odlazi 141 tisuća eura. Po riječima voditeljice projekta Tee Zubin Ferri glavni je cilj promocija i zaštita, odnosno očuvanje pločastog vapnenca i čitavog krškog područja jadranske obale što se planira postići izradom sustava smjernica za eksploataciju, očuvanje, obradu i gradnju pločastim vapnencem na teritoriju kojeg projekt obuhvaća.

U planu je i identifikacija pločastog vapnenca na krškom području Jadrana, izrada mape s paleontološkom i mineraloškom definicijom, izrada informatičkog sustava koji će sadržavati prikupljene informacije na terenu te provođenje laboratorijskih istraživanja o konzervacijskom stanju tog materijala u sklopu centra Metris.

Gotovo tri milijuna eura iznosi ukupna vrijednost projekta NEXT-"Platforma za suradnju u podršci istraživanju i transferu tehnologija", rekla je voditeljica projekta Tamara Kiršić dodajući da razvojna agencija dobiva 221.500 eura. Po njenim riječima, projektom se planira stvaranje efikasne platforme za uspostavu suradnje između istraživačkih institucija, centara za transfer tehnologija, privatnog poduzetničkog sektora te razvoja sektora u prekograničnom području.

Tvrdi da će se kroz implementaciju projekta mapirati sve aktivnosti znanstveno-istraživačkih institucija i centara za transfer tehnologija u prekograničnim regijama uključenim u projekt. Intencija je olakšati i pospješiti suradnju između inovatora u prekograničnom području, a u planu je i izrada studije vezanih uz uspostavu tehnološkog parka Istre.

Specifičnost trećeg strateškog projekta ClusterPoiliSEE-"Inteligentne politike razvoja klustera u Jugoistočnoj Europi", koji obuhvaća 24 partnera iz 11 zemalja, jest što je IDA jedini hrvatski partner koji je prošao na natječaju. To je ujedno i najskuplji projekt vrijedan čak 5,1 milijuna eura, od čega IDA dobiva 203.500 eura.

Tim se projektom kroz dvije operativne faze planira prikupljanje i obrada podataka nužnih za analizu stanja klustera na međunarodnoj razini ali i poboljšanje klusterskih politika na regionalnim razinama. Između ostalog, planira se istraživanje i razvoj te uvođenje inovacija u razvoj klustera, međunarodna suradnja i umrežavanje klustera među partnerima projekta. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter