IDA: Cilj barem jedno društveno poduzeće u Istri

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U prostorima Istarske razvojne agencije (IDA) u sklopu projekta SLOHRA SOCIONET u utorak  je održana regionalna konferencija i radionica na temu "Društveno poduzetništvo - od ideje do društvenog poduzeća" na kojoj se okupilo 40-tak polaznika iz društvenog i poduzetničkog sektora.

Financiranje spomenutog projekta odobreno je u okviru programa prekogranične suradnje Slovenija - Hrvatska, a na raspolaganju je ukupno 519.362 eura. Pritom se iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira 85 posto ukupnog iznosa, a Istarskoj razvojnoj agenciji, koja sudjeluje u projektu, bespovratno je pripalo 61.584 eura.

Viša stručna suradnica u IDA-i Tamara Kiršić istaknula je da je cilj projekta osnaživanje zajedničkog prekograničnog sustava društvenog poduzetništva, s namjerom povećanja konkurentnosti na slovensko-hrvatskom i drugim tržištima EU-a. Po njenim riječima, jedan od glavnih ciljeva je i osnovati barem jedno društveno poduzeće u prekograničnom području s ciljem da se ono oformi upravo na teritoriju Istre.

-Cilj ove regionalne konferencije i radionice je analizirati društveno poduzetništvo te približiti zainteresiranim sudionicima proces razvoja poduzetničke ideje, obuhvaćajući sve relevantne faktore koji se moraju uzeti u obzir od planiranja, do uspješnog poslovanja na tržištu, pritom slijedeći primjere dobre prakse. Strategijom razvoja društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj do 2020. godine istaknuto je kako društveno poduzetništvo može značajno pridonijeti ispunjenju strateških ciljeva Europe 2020. te utjecati na smanjenje problema nezaposlenosti, siromaštva i socijalne isključenosti, istaknula je Kiršić.

Po njenim riječima, društveno poduzetništvo je još u povojima razvoja te se u najvećoj mjeri širi u civilnom sektoru ponajprije zahvaljujući aktivnijim organizacijama civilnog društva. -Budući da se radi o jednoj od strateških mjera na europskoj razini, radi se na razvoju ovakvih i sličnih projekata kojima se nastoji analizirati sam potencijal regije za razvoj društvenog poduzetništva te podići razinu znanja i iskustva svih zainteresiranih putem edukacija i umrežavanja s prekograničnim partnerima iz Slovenije, rekla je Kiršić.

Kako je na konferenciji istaknuto, posebni prekogranični ciljevi i aktivnosti projekta SOCIONET usmjereni su na osnaživanje sustava društvenog poduzetništva u prekograničnom području, s namjerom povećanja konkurentnosti društvenih poduzetnika na slovensko-hrvatskom i drugim tržištima Europske unije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter