I temperatura i oborine potpuno prosječne

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Za razliku od tople prethodne protekla je klimatološka zima (prosinac, siječanj i veljače) u Istri bila u potpunosti prosječna ako ju se usporedi s višegodišnjim prosjekom iz razdoblja od 1961. do 1990. godine pokazuju podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Doduše, u Pazinu je zabilježeno minimalno odstupanje od -0,3 stupnja Celzijusa, dakle, neznatno je bilo hladnije, dok u Poreču nije bilo ama baš nikakvih odstupanja od više godišnjeg prosjeka. U čitavoj je Hrvatskoj zabilježena prosječna ili nešto niža srednja sezonska temperatura zraka. Količine oborina su također bile posve prosječne u Istri u usporedbi s višegodišnjim prosjekom. U Pazinu je palo 88 posto zimskih količina oborina, a u Poreču 86 posto. Odstupanje količine oborine u zimi 2016./2017. u većem je dijelu zemlje bilo ispod prosjeka od samo 44 posto zimskih količina oborine u Bjelovaru do 109 posto u Rijeci. U kategoriju prosječne količine kiše svrstan je tako sjeverni Jadran, Slavonija, dio Dalmatinske zagore i otok Vis, u vrlo sušnu kategoriju Bjelovar, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split, a u kategoriju sušno preostali dio Hrvatske.

Veljača je pak bila toplija od prosjeka. U Pazinu je temperatura odstupala čak 2,4 stupnja, a u Poreču 1,9 stupnjeva Celzijusa. U cijeloj je Hrvatskoj srednja mjesečna temperatura zraka tijekom veljače bila iznad višegodišnjeg prosjeka. Čitava je zemlja tako u veljači bila u kategoriji toplo, dok je južni Jadran bilježio vrlo toplo vrijeme. Što se tiče oborina zabilježena je vrlo kišna veljača na istarskom poluotoku, u Rijeci je štoviše bilo ekstremno kišno (336,8 milimetara). (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter