I Pula u misiji puta na Mjesec

Prijem za članove pulskog "Synergy Moon Teama" (Danilo MEMEDOVIĆ)
Prijem za članove pulskog "Synergy Moon Teama" (Danilo MEMEDOVIĆ)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je jučer u prostorijama pulske Komunalne palače članove pulskog "Synergy Moon Teama", jednog od pet finalista u natjecanju Google Lunar Xprize za slanje rakete, lendera i rovera na površinu Mjeseca. Synergy Moon Team je jedini koji ima međunarodni karakter, a njegovi članovi dolaze iz čak 15 država. 

Stožer bi bio u Rojcu

Prijemu su prisustvovali koordinator projekta Nermin Mehić, Marino Tumpić, inače voditelj Astronomske udruge Vidulini, te Diego Martinčić, fotograf koji će biti zadužen za kreativni dio stvaranja video uratka koji će se poslati reketom u svemir. Nebojša Stanojević, osnivač i voditelj tima, javio se tijekom prijema internetskom vezom.

Inače, "Synergy Moon Team" jedan je od pet finalista u natjecanju Google Lunar Xprize za slanje rakete, lendera i rovera na Mjesec, a Pula će biti glavni stožer završnih operacija ove misije, koja bi najuspješnijem timu mogla priskrbiti nagradu od čak 30 milijuna dolara. Točnije, stožer bi trebao biti u Društvenom centru Rojc, koji bi za Lunar Prize misiju bio ono što Houston predstavlja za misije koje provodi američka svemirska agencija NASA.

Kako je nedavno objavila tvrtka Google, od početna 33 tima, koliko ih se javilo prije devet godina kada je natjecanje započelo, u završnicu su ušla svega četiri tima. To su, uz međunarodni Synergy Moon Team kojega je dio i istarska Astronomska udruga Vidulini, američki tim Moon Express, izraelski tim Space IL i indijski Team Indus. Sinergy Moon Team je donedavno okupljao dvjestotinjak pojedinaca, tvrtki, udruga, sveučilišnih profesora, edukacijskih centara i drugih partnera iz dvadesetak zemalja svijeta koji su devet godina zajedno radili na osmišljavanju rješenja zadanog zadatka - spustiti raketu na Mjesec te na njega iskrcati svoj rover. S obzirom da su se njihovom timu priključili i drugi timovi, koji su tijekom natjecanja ispali iz utrke, Synergy Moon Team će zapravo kalifornijskom raketom do Mjeseca ponijeti malezijski lender koji će u sebi nositi američki rover, a sve će se koordinirati i voditi iz Pule u kojoj će godinu dana živjeti svi inženjeri i članovi tima. Još se uvijek ne zna odakle će i kada točno raketa biti lansirana. 

Put do Mjeseca 73 dana

Zna se da će putovanje do Mjeseca trajati 73 dana, a raketa koja će tijekom putovanja privlačiti pažnju cijelog svijeta, u sebi će ponijeti čak 400 do 500 sati programa iz Istre. Kako je pojasnio Mehić, to će omogućiti ljudima diljem svijeta da se upoznaju s posebnostima, kulturom, ali i budućnošću Istre. Gledatelji će putem prijenosa uživo imati priliku vidjeti snimke Pule i Istre koje će se nalaziti u raketi. Stoga će se u narednih nekoliko mjeseci, snimati filmovi o Rojcu, Areni, Uljaniku, snimat će se dronom krajolik od Učke do Kamenjaka, a sve kako bi se Pula i Istra prezentirale svijetu - ali i šire - u najboljem mogućem svijetlu.

Upravo su zato jučer članovi tima zatražili suradnju od Grada Pule i pulske Turističke zajednice, a gradonačelnik im je obećao svu svoju pomoć u tome. Pula je, kako je napomenuo, i prije stotinjak godina, u doba slavnog Arsenala, bila centar tehničkih znanosti. 

- Izrazito me raduje što i danas postoji sve veći interes za inovacije, odnosno nove kreativne ideje, istaknuo je gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić te dodao da mu cijela priča još uvijek izgleda nestvarno te ga raduje da će se tako velika stvar dogoditi upravo u našem gradu. (Borka PETROVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter