I nakon referenduma za Plomin zadnju riječ ima država

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Nedavni dolazak ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića u Pulu iskoristili smo da iz prve ruke doznamo stajalište ministarstva zaštite okoliša o najavljenom referendumu na kojem će stanovnici labinštine dati svoje mišljenje o izgradnji Termoelektrane Plomin C na ugljen.

Iako je stajalište Vlade po tom pitanju poznato, a izgradnja trećeg bloka uvrštena je među strateške projekte, ministar Zmajlović tek je potvrdio da se radi o projektu od državnog interesa te da se odluke o takvim projektima donose na državnoj razini.

- Što se tiče referenduma, naravno da uvijek treba poštivati volju i stavove građana, ali zadaća našeg ministarstva je da se propišu sve adekvatne mjere zaštite okoliša i da se svaki zahvat svede na takvu razinu da bude prihvatljiv za okoliš i zdravlje ljudi. Naravno, treba osigurati adekvatnu inspekcijsku kontrolu odnosno da se sve ono što je propisano na papiru, događa i u praksi. Rekonstrukcijom termoelektrane, prema onome što je u postupku procjene utjecaja na okoliš utvrđeno, pokazuje se da će emisije pojedinih parametara biti mnogo manje nego što su danas, rekao je Zmajlović.

Pitamo ministra što u slučaju da se na referendumu građani usprotive izgradnji termoelektrane na ugljen, hoće li to uz već održano izjašnjavanje u Pločama biti dovoljan podstrek da se projekt blokira.

- Projekt je prvenstveno u nadležnosti Ministarstva gospodarstva tako da će oni o tome odlučivati, kazao je Zmajlović koji nije želio komentirati nedavne tvrdnje čelnice ORaH-a Mirele Holy koja je u Puli izjavila "da se na natječaj javio i japanski Marubeni koji ima dvije presude za podmićivanje i korupciju".

- To ne mogu komentirati jer niti taj postupak vodim niti o tome imam dovoljno saznanja. Projekt je u resoru Ministarstva gospodarstva, ponovio je Zmajlović. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter