I nakon 10 godina nema rješenja za propale šahtove

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Ulegnuća oko kanalizacijskih šahtova u Arsenalskoj ulici, popularnom uljanikovom bulevaru, već su postala uobičajena slika Pule i njenog prometa. Zasigurno nema pulskog vozača koji godinama ne osjeća svu "udobnost" sjajno izvedenog projekta rekonstrukcije bulevara i izgradnje kanalizacijskog sustava zbog kojih učestalo propadaju šahtovi što dovodi do ulegnuća i učestalog poskakivanja vozila. Ljeti, kada na prometnice izađu svi mopedi i motocikli, ta je situacija uvijek još izraženija. No, izgleda da to malo koga od nadležnih zabrinjava, baš kao i u proteklih deset godina.

Rok nauštrb kvalitete

Rekonstrukcija bulevara zgotovljena je u proljeće 2006. godine i odmah je bio primjetan problem s udubljenjima na cesti oko kanalizacijskih šahtova. Već prilikom prvih mjeseci rekonstruirane Arsenalske ulice, investicije tada vrijedne osam milijuna kuna, došlo je do ulegnuća prometnice kod četiri kanalizacijska šahta, posebno zbog teških teretnih vozila koja prometuju ovom cestom.

Krajem veljače 2010. godine na sjednici Gradskog vijeća pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat obznanio konačno je u ime gradske uprave da se prilikom rekonstrukcije bulevara išlo nauštrb kvalitete da bi se osigurao završetak radova u roku, zbog čega su i kanalizacijski šahtovi postavljeni tako da vozila praktički moraju prolaziti preko njih. Štoviše, pročelnik je potvrdio da je već prilikom rekonstrukcije postalo jasno što će se događati, ali se odlaganje radova nije dozvoljavalo, usmjerujući sve kritike zbog ulegnuća šahtova na bulevaru na prijašnju vlast, tadašnju koaliciju "Lista za Pulu".

Međutim, od tada je prošlo pet godina i stanje na bulevaru samo je svake godine sve gore. Sitni popravci i krpanja ne rješavaju problem, štoviše, nijedna sanacija nije polučila dugoročni efekt. Pokušavalo se prvo samo s krpanjem površina uokolo kanalizacijskih šahtova, potom i rekonstrukcijom betonskih okana koje se dodatno učvršćivalo, međutim, ubrzo bi se pojavila ulegnuća, ili pak izbočine, i stanje na bulevaru kronično je loše.

Stoga smo nadležne upitali da li Grad Pula namjerava rekonstruirati bulevar kako bi se kvalitetno odradio, i eventualno premjestio, kanalizacijski sustav i sami šahtovi kako oko njih prometnice ne bi bila udubljena te kada Grad Pula ima namjeru sprovesti takav projekt ili smatra da je takvo stanje postalo uobičajeno.

Inspekcija cjevovoda

- U Arsenalskoj ulici radovi su se odvijali sukladno projektu izgradnje tlačnog voda crpne stanice, a pri samoj rekonstrukciji ulice, pozicija cijevi oborinske kanalizacije određena je u odnosu na položaj ostalih postojećih instalacija u predmetnoj prometnici. Grad Pula u suradnji s tvrtkom Pragrande d.o.o. u narednom će periodu provesti tzv. CCTV inspekciju i utvrditi tehničku ispravnost cjevovoda i okana pod zemljom te će se ovisno o ishodu i rezultatima mjerenja poduzeti daljnji koraci, odgovaraju iz Odsjeka za informiranje Grada Pule. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter