I Istranima će biti oprošteni komunalni dugovi

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

I istarski će gradovi slijediti primjer Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita i desetak drugih gradova koji su s Vladom potpisali sporazum o oprostu duga socijalno najugroženijim slojevima stanovništva. Nakon što su to prošlog utorka učinili HEP, Hrvatska pošta, teleoperateri i niz komunalnih tvrtki s područja spomenutih gradova, mogućnost potpisivanja sporazuma najavljuju i u Puli.

Riječ je o, podsjećamo, jednokratnoj mjeri koju je Vlada donijela da bi se rasteretili bar neki građani, oni koji su u blokadi duljoj od godine dana, koji žive od socijalne pomoći i nemaju imovine, izuzev nekretnine u kojoj žive.

Samo najugroženiji imaju pravo

Iako je u Hrvatskoj više od 320 tisuća blokiranih, dug će se opraštati samo najugroženijima, i to kumulativno do 35.000 kuna po dužniku. Dužnici koji su primatelji socijalnih naknada te oni čija mjesečna primanje ne prelaze 2.500 kuna (samci), odnosno 1.250 kuna po članu obitelji, mogu od 2. veljače u Fini provjeriti jesu li i koliko dužni te potom vjerovnicima podnijeti zahtjev za otpis duga i potrebnu dokumentaciju.

U Gradu Puli ističu da su i dosad pomagali socijalno najugroženijim kućanstvima, pa je tako primjerice od obveze plaćanja komunalne naknade za stambeni prostor potpuno oslobodio one građane čiji je prosječan prihod po članu domaćinstva manji od 30 posto prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj. Također, od plaćanja su oslobođeni i građani koji primaju stalnu mjesečnu novčanu pomoć putem službe socijalne skrbi, pod uvjetom da nisu korisnici subvencije troškova stanovanja.

"Nastavljajući i dalje provoditi navedene mjere, Grad Pula uključit će se i u dogovor o ublažavanju problema prezaduženih građana i sukladno pozivu Vlade razmatra mogućnost pristupanju Sporazumu za ublažavanje financijskih poteškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima. Budući da se mjere ovog sporazuma temelje na dobrovoljnosti uključenih strana i predstavljaju jednokratno rješavanje akumuliranih dugova građana, a upute Ministarstva socijalne skrbi ne govore izričito o obvezama gradova, bit će prije svega potrebno iznaći način i metode po kojima će se mjera provoditi", priopćili su iz Grada, napominjući da će kriteriji navedeni u Sporazumu o oprostu dugova biti temelj za provođenje mjere.

I Pazincima će biti oprošteno

I najugroženijim Pazincima bit će oprošteni dugovi.

- Grad Pazin će se uključiti u potpisivanje Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Prema podacima Centra za socijalnu skrb od 21. siječnja, na području Grada Pazina 18 je korisnika zajamčene minimalne naknade (iznosi 800 kuna za samca, a 480 kuna za odraslog člana kućanstva), dok je 25 osoba korisnika osobne invalidnine. "No, nije moguće znati tko je od njih u statusu dužnika sve dok individualno ne podnesu zahtjev za oprost duga", pojašnjavaju iz Grada Pazina. Grad Pazin ima obvezu podmirivati troškove stanovanja između ostalih i korisnicima zajamčene minimalne naknade tako da su troškovi komunalne naknade i najma stana podmireni uglavnom u cijelosti pa Grad Pazin nema potraživanja prema osobama koje spadaju u skupinu A. Što se tiče prihvatljivih dužnika po kriteriju B (kojima primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva…) Grad Pazin nema preciznu evidenciju, već će ti zahtjevi ovisiti o pojedinačnim zahtjevima dužnika. Procjenjuju da prema Gradu Pazinu ima 18 takvih dužnika, i to 15 dužnika koji su ovršeni za dugovanja na temelju komunalne naknade i tri dužnika koji su ovršeni na temelju najamnine za stan. Ukupan iznos ovršenog dugovanja osoba iz kategorije B iznosi 20.630 kuna, od čega 9.644 kuna za komunalnu naknadu i 10.985 kuna na temelju najamnine stana. Ukupno za sufinanciranje troškova stanovanja u 2014. godini Grad je Pazin izdvojio 133.340 kune. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, A. DAGOSTIN, G. ČALIĆ ŠVERKO, Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter