I gljive mogu biti istarski turistički i gastronomski brend

(D. ŠIŠOVIĆ)
(D. ŠIŠOVIĆ)

Više od 200 vrsta gljiva bilo je izloženo na drugoj Istarskoj izložbi gljiva koja je u organizaciji Istarskog mikološko-gljivarskog saveza koja je bila postavljena u konferencijskoj sali pazinske gradske sportske dvorane. U pripremi izložbe sudjelovala su sva istarska gljivarska društva, odnosno gljive su ubrane u svim krajevima Istre, a izložene su uz jasne naznake radi li se o otrovnim, jestivim ili pak neotrovnim, ali ipak nejestivim gljivama.

Petak je na izložbi bio "školski dan", odnosno tog su dana na izložbu dolazile organizirane grupe učenika i nastavnika, a svečano otvorenje izložbe upriličeno je jučer, na dan kad je izložba bila otvorena za građanstvo.

Na otvorenju uzvanike su pozdravili predsjednik Istarskog mikološko-gljivarskog saveza Željko Ružić u ime organizatora, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, ovdje u funkciji predsjednika udruge Modelna šuma Sliv rijeke Mirne kao suorganizatora, te u ime drugog suorganizatora Željko Zgrablić iz pazinskog Centra za općekorisne funkcije šuma Josip Ressel. Izložbu je otvorio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Željko Zgrablić zatim je županijskom pročelniku za poljoprivredu Milanu Antoloviću dodijelio plaketu za zasluge u razvoju gljivarstva u Istri, dok će drugu takvu plaketu za tjedan dana na izložbi gljiva u Brtonigli primiti Andreas Gminder, poznavatelj i ljubitelj gljiva iz Njemačke, koji iz te zemlje već godinama dovodi ljubitelje gljiva u Istru doprinoseći tako razvitku gljivarskog turizma.

Milan Antolović je, zahvaljujući se na plaketi, napomenuo kako se kroz mrežu gljivarskih udruga u Istri i redovitih izložbi gljiva uvelike unaprijedila svjesnost i sigurnost u korištenju gljiva, a kroz planirane projekte otkupnog centra i centra za razvoj gljivarstva u Vrhu na Buzeštini gljive bi trebale postati još jedan od istarskih turističkih i gastronomskih brendova.

U nastavku dana posjetitelji pazinske izložbe gljiva mogli su poslušati i poučna predavanja Miroslava Prskala iz porečkog Društva gljivara Žurdana "Kako determinirati gljivu?", te Željka Zgrablića na temu "Skriveni život podzemnih gljiva".  (Davor ŠIŠOVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter