Svi za Vinež: Humanitarni koncerti i akcije od Labina do New Yorka

Prilozi se skupljaju i na humanitarnim koncertima (A. ŠĆULAC)
Prilozi se skupljaju i na humanitarnim koncertima (A. ŠĆULAC)

Svih osam stanova opožareno je i uništeno u strašnom požaru stambene zgrade u Vinežu kraj Labina, u noći sa 6. na 7. veljače. Na sreću u požaru nije bilo ozlijeđenih, no nastala je ogromna materijalna šteta. Nije trebalo dugo čekati, građani Labina i šire promptno su pokazali da imaju veliko srce, znaju, žele i hoće, pomoći u nesreći. Naime, nakon stravičnog požara koji je progutao osam stanova i obitelji koje su tamo živjele ostavio doslovno bez ičega, počelo se organizirano pomagati stanarima. Grad Labin je odmah nakon požara objavio dopis u kojem je pozvao građane koji su voljni iznajmiti stambeni prostor na rok od šest mjeseci da se jave gradskim službama. Odaziv je bio iznad očekivanja tako da su već dva dana nakon požara sve obitelji bile stambeno zbrinute, gdje se i dalje nalaze, a Grad plaća najamninu i režije stanarima, koji su za jednu noć ostali bez svega.

Iseljenici pomažu

Dva dana nakon požara pokrenuta je i akcija naziva "Svi za Vinež", čiji je pokretač Davor Šverko, koji s ravnateljicom labinskog Crvenog križa Morin Hukić, te predstavnicom stanara zgrade na adresi Vinež 176 Zumretom Vidović, koordinira humanitarnim akcijama u gradu.

A one niču kao gljive poslije kiše te je dosad prikupljeno više od 210 tisuća kuna. Podsjetimo, kako je odmah na početku akcije usuglašeno s predstavnicom stanara Zumretom Vidović da su stanari izrazili želju da se sav novac koji bude uplaćen na žiro-račun solidarno podijeli na osam domaćinstava, odnosno broj domaćinstva koja će se nakon adaptacije zgrade vratiti živjeti u svoje stanove. Žele da im se novac isplati nakon adaptacije zgrade, a koristit će ga za kupnju onoga što im je najpotrebnije - namještaja, tehničkih uređaja, opreme i slično.

Davor je stupio u kontakt i s našim iseljenicima u Americi koji su se preko klubova Rudar i Istra iz New Yorka također uključili u prikupljanje novčanih sredstava za stanare koji su ostali bez svojih domova, te tako ovog vikenda organizirali humanitarni koncert za koji se plaćao ulaz 40 dolara, a za akciju je prikupljeno , samo u klubu Rudar, pet tisuća dolara (cca. 35.000 kuna). Valja napomenuti, kako se očekuje još sredstava od drugih iseljeničkih organizacija u Americi.

Istodobno s koncertom naših iseljenika, organizirana su i dva koncerta na dvije lokacije u centru grada. U labinskom Rock Caffeu (skupljeno je sedam tisuća) nastupili su Two Freaks, Side Efeeacts, Grupa 111, labinski kantautor Ernest i drugi, a samo dvadesetak metara dalje u Design Caffeu (skupljeno 4.100 kuna), zabavljali su goste labinski DJ-evi. Na oba mjesta prikupljale su se donacije od najmanje 20 kuna na ulazu, a pored toga mogla su se ubacivati i dodatna sredstva, u za to postavljene kutije.

Akciji "Svi za Vinež", pridružili su se i djelatnici nekih tvrtki, te su tako svi zaposlenici građevinske tvrtke De Conte, uplatili jednu dnevnicu, građani i obrtnici također uplaćuju prema svojim mogućnostima. U akciju su se uključile i neke političke stranke, a gestu vrijednu divljenja učinile su i labinske rukometašice, koje su ovog vikenda, uz pomoć gradskog Crvenog Križa dale također svoj obol, i svoj doprinos akciji. Naime, one su na dva najfrekventnija gradska punkta, po simboličnoj cijeni prodavale kolače koje su same pripremile i tako uplatile na žiro račun akcije "Svi za Vinež" četiri i pol tisuća kuna.

Nije kraj

Time nije kraj akcijama, čak naprotiv, organiziraju se jedna za drugom. Očekuje nas još koncerata, svoj doprinos dat će i pjesnici koju uskoro spremaju veliki recital, na kojem će se također skupljati dobrovoljna sredstva. Među ostalima svoje će radove čitati i čovjek koji je rođen na Vinežu, i čije su prve pjesme opjevale upravo to mjesto, Danijel Načinović.

Akcija traje do 26. veljače, te se svakodnevno radi na prikupljanju humanitarne pomoći. Tako su na pedesetak mjesta u gradu postavljene kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter