Hum: Podlokan zid na pročelju graditeljske baštine

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Na središnjem trgu u Humu - najmanjem gradu na svijetu, podlokan je dio zida pročelja jedne od zgrada u nizu. Kiša ispire lapor temelja i dio zida doslovce je ostao u zraku. - Bojimo se da se zgrada ne počne urušavati i time ne naruši izgled središnjeg gradskog trga po kojem je Hum i prepoznatljiv, zabrinuti su Humljani.

Predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak i član Franko Blagonić, kažu da su temelji zgrade nekada bili zaštićeni suhozidom, no on se s vremenom urušio pa kiša sada ispire lapor.
- Oštećenja nisu od jučer, proces je to koji traje nekoliko godina, ali nama se sada čini da bi moglo postati kritično. Problem je taj i što zgrada nema orne pa se kiša slijeva po zidovima i dodatno oštećuje temelje, ističe Blagonić. U tom dijelu Huma nije riješena odvodnja pa oborinske vode ispiru i dio trga i ulice koji su popločeni kamenom i starim škrilama.

Merlak kaže da su u Udruzi Hum razmišljali i sami nešto poduzeti, ali je riječ o privatnom vlasništvu te stoga namjeravaju kontaktirati vlasnika. Kuća nije u funkciji, a u zadnjih desetak godina promijenila je tri vlasnika. U međuvremenu je saniran krov i postavljeni su prozori i vrata, no zid pročelja nije saniran.

Vlasnik zgrade, tvrtka je Istarske kuće d.o.o. Zagreb registrirana za kupnju i prodaju vlastitih nekretnina. Ova zagrebačka tvrtka, neslužbeno doznajemo, vlasnik je i susjedne zgrade u čijem je prizemlju povijesna gradska loža, gdje Humljani biraju župana na leto dan, prema prastarom hrvatskom običaju koji se održao samo u Humu. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU





 


Podijeli: Facebook Twiter