Hum je za vikend središte industrijske konoplje i domaće rakije

Festival industrijske konoplje (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Festival industrijske konoplje (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Hum - najmanji gradu na svijetu i postojbina biske postat će vikend središte dva autohtona proizvoda. U subotu će ugostiti Drugi festival industrijske konoplje, jedini takav u hrvatskim okvirima, a u nedjelju 16. izdanje tradicionalne smotre domaćih  rakija, jedinstvenu takvu specijaliziranu manifestaciju u istarskom okruženju. Program su u srijedu na konferenciji za novinare predstavili Marin Krota iz Udruge Hum koja je organizator humskog vikenda, te Mila Nežić iz buzetske Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Istarske županije, županijskog Odjel za turizam i Grada Buzeta.

Predavanja i degustacija

Drugo izdanje festivala industrijske konoplje započinje u subotu u 13 sati. U sajamskom djelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će desetak izlagača, nekoliko domaćih proizvođača industrijske konoplje iz Huma i Istre, kao i proizvođači iz Hrvatske i Slovenije. Gost festivala je "Domaća web tržnica", prva online tržnica lokalnih poljoprivrednih proizvoda s područja Istre.

U sklopu festivala održat će se i predavanja koja započinju u 15 sati. Renata Kiršić predstavit će Zadrugu za etično financiranje- Etičku banku. Anton Rudan govorit će na temu "Samoniklo bilje i konoplja u prehrani". Autor poznatih TV serijala i šumski kuhar, vlasnik prvog restorana sa jelima od konoplje u centru Zagreba, ujedno će pripremati jela poput burgera od konoplje. Slijede predavanja Dejana Rengea iz Slovenije, suradnika Međunarodnog instituta za kanabinoide te Korada Korlevića. U večernjem programu posjetitelje će zabavljati Belfast Food te DJ Vlad Tepes.

Samo s prijavljenim lambikom

U nedjelju će Hum ugostiti 16. izdanje tradicionalne smotre domaćih rakij koja se održava uz slogan: Domaća rakija je naša medižija. Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje. U Humu očekuju brojne meštre od rakij. - Pridržavamo se naputka Ureda za trošarine pri Carinarnici Pula, prema kojem na smotri mogu sudjelovati oni proizvođači koji imaju prijavljene lambike, naglasila je Nežić.

Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 12 do 14 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija te Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju. Domaće žestice proizvedene na tradicionalan način, baš kao što se to u Istri radi od davnina, moći će se degustirati od 14 sati kupnjom čašice za degustaciju, po cijeni od 30 kuna. Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati. Feštu od rakij svojim će nastupom začiniti Šajeta i Klapa Boškarin, a predviđena je i premjera nove pjesme Gustafa pod nazivom "Rakija".

Stabljika se još uvijek mora zaoravati

Od stabljike industrijske konoplje može se proizvesti više od dvadeset tisuća proizvoda, no zbog aktualne zakonske regulative ta se vrijedna sirovina mora uništiti, zaorati na poljima. Koristi se tek sjeme, a od njega se proizvodi brašno i ulje.

- Od prošlogodišnjeg festivala ništa se nije promijenilo, svima je zvučnija indijska konoplja koja se koristi u medicinske svrhe, nego industrijska, reći će Krota. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter