Hum: Industrijska konoplja i domaća medižija

Ovogodišnja žetva konoplje u okolici Huma G. ČALIĆ ŠVERKO
Ovogodišnja žetva konoplje u okolici Huma G. ČALIĆ ŠVERKO

Dva autohtona proizvoda promovirat će se ove nedjelje u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske, gdje se u subotu održava Prvi festival industrijske konoplje, jedini takav u hrvatskim okvirima, a u nedjelju 15. izdanje tradicionalne smotre istarskih rakija, jedine takve u Istarskoj županiji. Program su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili Aleksandar Merlak i Marin Krota iz Udruge Hum, koja je organizator humskog vikenda, te Mila Nežić iz Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Istarske županije.

Prvi festival industrijske konoplje započinje u subotu u 12 sati, što je dobra prilika za pobliže upoznavanje s biljkom oko koje se vežu mnoge kontroverze, a zapravo je jako korisna i ljekovita, iako nedovoljno iskorištena. U sajamskom dijelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će desetak izlagača; tri domaća proizvođača industrijske konoplje iz Huma, kao i gostujući proizvođači industrijske konoplje iz Slovenije i Slavonije. Gost i kuhar festivala je Anton Rudan.

U sklopu festivala održat će se i predavanja koja će trajati od 15 do 18 sati. Predrag Putnik i Marko Obranović s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorit će o povijesti, proizvodnji industrijske konoplje, njenoj prehrambenoj vrijednosti i proizvodima kao i o zakonodavstvu u Hrvatskoj. Tomaž Sušnik predavat će na temu "Konoplja za budućnost", Dejan Rengeo "Konoplja u Sloveniji", a najavljen je i dolazak Korada Korlevića. Večernji program započinje u 19 sati, za prvi koncert zadužena je Veja, slijedi Postolar Tripper te Dr. Smeđi šećer.

Iako je bivša država bila među pet najvećih proizvođača industrijske konoplje na svijetu, ova je biljka nestala sa istarskih polja, no sada se na njih polako vraća. U okolici Huma proizvodnjom industrijske konoplje od lani se bave tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Od stabljike industrijske konoplje može se proizvesti više od dvadeset tisuća proizvoda, no zbog aktualne zakonske regulative ta se vrijedna sirovina mora uništiti, zaorati na poljima. Koristi se tek sjeme, a od njega se proizvodi brašno i ulje.

Nedjelja će u Humu proteći u znaku 15. izdanja tradicionalne smotre istarskih rakija koja se održava uz slogan: Domaća rakija je naša medižija. Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje. Za razliku od lani, kada je na smotri rakija bilo svega 40-ak uzoraka, zbog pojačane carinske kontrole na prilaznoj cesti za Hum, ove se godine očekuje stotinjak uzoraka s obzirom na to da svi proizvođači koji imaju prijavljen lambik mogu slobodno sudjelovati.

Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 12 do 14 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu, i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju te Posebna diploma za najbolju ambalažu.

Rakije će se degustirati od 14 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, baš kao što se to u Istri radi od davnina, organizator najavljuje tijekom cijelog dana bogatu gastronomsku ponudu istarskih jela: maneštru, bakalar, pečene kestene... Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a feštu od rakij svojim će nastupom začiniti Muška klapa Boškarin i popularni Gustafi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter