Hrvatski lijek u Sloveniji tri puta jeftiniji!

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Pulski umirovljenik obratio nam se sa jako zanimljivom pričom. On naime mora koristiti lijek Urutal (60x16 miligrama) kojeg proizvodi hrvatska tvrtka Belupo, a koji mu je potreban u dozi od tri kutije mjesečno.

- U razgovoru s poznanicima doznao sam da su neki lijekovi u Sloveniji jeftiniji nego kod nas stoga sam se odlučio sam uvjeriti u to te preko prijatelja koji češće putuju po Sloveniji naručio potrebni lijek. Šokirao sam se kada sam shvatio da je isti lijek u Sloveniji čak tri puta jeftiniji, priča nam pokazujući račune kojima potkrepljuje svoju priču.

Na njima lijepo piše, jedna kutija Urutal tableta u Sloveniji košta 6,83 eura ili, preračunato po tečaju 7,60 kuna za euro - točno 51,90 kunu, dok u Hrvatskoj ista kutija košta 161,23 kuna ili 21,21 eura! Zlu ne trebalo isto smo provjerili i mi, dakle u Sloveniji je nabavna cijena tog lijeka 4,65 eura, a u ljekarnama košta oko šest eura. Kod nas cijena lijeka u ljekarni iznosi 161 kunu.

Uz riječi kako je tri kutije u Sloveniji platio 155,70 kuna, a u Hrvatskoj 483,69 kuna, odnosno kako je kupnjom u Sloveniji uštedio ni manje ni više nego 327,99 kuna, naš sugovornik navodi kako je svojom pričom želio pomoći onoj skupini naših sugrađana koji su u lijepoj našoj domovini Hrvatskoj bolesni, siromašni i najugroženiji, odnosno, umirovljenicima. Uz sve ovo, ne treba zaboraviti da su u Sloveniji i mirovine i plaće više nego kod nas pa je apsurd s jeftinijim lijekovima još i veći.

- Po meni bi situacija trebala biti obrnuta, odnosno naš bi lijek kod nas trebao biti jeftiniji. Nadam se da ista situacija nije i s ostalim lijekovima, odnosno svim proizvodima koje izvozimo u Sloveniju. Ipak, toplo preporučujem svima da cijene lijekova koji im trebaju provjere prije kupnje i preko granice posebice ukoliko se radi o lijeku kojeg trebaju koristiti dulje vrijeme i u većoj količini, zaključuje. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter