Hrvatska mora više koristiti energiju vjetra i sunca

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Greenpeaceov jedrenjak "Rainbow Warrior III." uplovio je u pulsku luku, krajnju točku u svojoj hrvatskoj turneji provedenoj u sklopu tromjesečne mediteranske turneje na kojoj ova globalna ekološka organizacija promovira ulaganja u obnovljive izvore energije i borbu protiv klimatskih promjena. Usidren na Riječkom gatu, brod je plijenio pažnju Puljana, ali i turista koji su ga mahom obilazili i razgledavali u grupama.

U turama su ih vodili Greenpeaceovi volonteri, kojih je u Hrvatskoj 15-ak, a po gradovima im se pridružila još nekolicina novih. Interes građana za posjet ovom jedinstvenom 60-metarskom jedrenjaku, dizajniranom za postizanje visoke energetske učinkovitosti, bio je tijekom turneje po Jadranu sve veći.

Posadu čini 15 stalnih članova iz svih dijelova svijeta. Prije Pule, u Hrvatskoj su obišli Split, Zadar i Rijeku, a već u četvrtak ujutro trebaju isploviti put Kopra.

Brod je obišao i istarski župan Valter Flego zajedno s voditeljicom Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljanom Dravec i pročelnikom Upravnog odjela za održivi razvoj Josipom Zidarićem. Pojašnjenja o svim njegovim funkcijama, a primarna je dakako promotivna, dobili su od zapovjednika, kapetana broda, Amerikanca Joela Stewarta.

Voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj Zoran Tomić istaknuo je važnost njihove jučerašnje akcije u Plominu.

- Namjera nam je bila pokazati odlučnost Greenpeacea u zaustavljanju štetnih termoelektrana na ugljen u Hrvatskoj i svijetu. Međutim, poanta ove turneje je isto toliko i ukazivanje na činjenicu da Hrvatska ima goleme potencijale za razvoj obnovljivih izvora energije, koje nažalost ne koristimo dovoljno, no ima dovoljno pametnih glava i volje, koji nas posjećuju, informiraju se i žele da se taj potencijal pokrene. Naime, nema nikakvog smisla da primjerice grad Maribor danas ima više instaliranih solarnih elektrana od cijele sunčane Hrvatske. Mi želimo da se to promijeni, nastojimo i na ovom brodu i ovom kampanjom okupiti sve u Hrvatskoj koji su zainteresirani za to, od investitora preko lokalnih čelnika do stručnjaka civilnog društva, jer mislimo da Hrvatska može, zna i zaslužuje bolje, rekao je Tomić.

Župan Flego nakon obilaska rekao je da apsolutno podržava sve Greenpeaceove napore oko implementacije alternativnih izvora energije.

- Zajedno s gradovima i općinama sigurno ćemo i nadalje ulagati velike napore da bismo sve to približili, s jedne strane gospodarstvu, a s druge, našim građanima. Ono što mi kao Istarska županija trenutno činimo je to da smo ugovorili izradu zelenog plana, koji se zajedno u razvijenim europskim državama donosi uz prostorni plan nekog područja, a u zelenom planu su definirani ciljevi koje određena regija želi postići. Želimo biti CO2 neutralna županija, ali do tog vrlo ambicioznog koraka želimo doći nizom manjih mjera koje ćemo kao Županija implementirati svih tih godina, zaključio je župan uz zahvalu Greenpeaceu na posjetu, otvorenim vratima i mnogim inicijativama koje daju prema Europskoj komisiji kao i Hrvatskoj.

Na upit o službenom stavu o TE Plomin 3, odgovorio je da je nepromijenjen, a iskazan je u prostornom planu Istarske županije.

Posjetitelji su imali priliku potpisati peticiju hrvatskoj Vladi, jer upravo je cilj hrvatske turneje bio upozoriti na to da naša zemlja ima velike potencijale za iskorištavanje energije vjetra i sunca, koji se nedovoljno koriste, istaknuo je Greenpeaceov volonter Marko Gregović.

- Čak deset puta manje iskorištavamo solarnu energiju od Slovenije, koja je i površinom manja, a i manje sunčana zemlja. I u Europi i u svijetu je trend da se sve više ulaže u obnovljive izvore energije. Prošle godine 72 posto svih novih energetskih potencijala u Europi bilo je obnovljivo, a u Hrvatskoj se jako sporo ide prema tome. Peticijom hrvatskoj Vladi Greenpeace i potpisnici traže uklanjanje administrativnih barijera ulaganjima u obnovljive izvore energije, kaže Gregović i dodaje da Greenpeace od Vlade ne traži nikakve nove subvencije niti novce, već samo to da uklone bespotrebne prepreke koje stoje na putu građanima koji se okreću obnovljivim izvorima. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter