Hrvatin:Rekonstrukcijom javne rasvjete do 75% uštede


U tinjanskoj općinskoj upravi vrlo je živo, jer se posljednjih tjedana dovršavaju pripreme za nekoliko važnih infrastrukturnih projekata čija će realizacija obilježiti naredne mjesece, pa čak i sljedeću godinu. O tome razgovaramo s tinjanskim načelnikom Goranom Hrvatinom, a počinjemo od projekta koji će uskoro promijeniti sliku noći u svih pedesetak sela Tinjanštine.

- Prvi veliki posao odnosi se na obnovu tijela javne rasvjete u svim selima?

- Do kraja svibnja trebala bi početi rekonstrukcija javne rasvjete u 40 sela naše općine u kojima ćemo zamijeniti ukupno 380 rasvjetnih tijela. Stare živine lampadine zamijenit će se novim ekološkim rasvjetnim tijelima odnosno LED žaruljama, a osim ekološkog značaja, glavni cilj ovog pothvata je smanjiti trošak električne energije za javnu rasvjetu za čak 75 posto.

- Koliko točno očekujete uštedjeti, i hoće li ušteda pokriti trošak ovog velikog zahvata?

- Proračunali smo da ćemo kroz 10 godina uštedjeti 1,1 milijun kuna troškova utroška struje za javnu rasvjetu, i u tom svjetlu ovaj nas projekt zapravo ne košta ništa, odnosno nikakve dodatne novce koje i inače ne bismo trošili za ovu svrhu. Rekonstrukcija javne rasvjete sa zamjenom 380 rasvjetnih tijela će se naime izvoditi po načelu javno-privatnog partnerstva, na način da će izvođač radove vrijedne 1,3 milijuna kuna izvesti o svom trošku, a općina će mu tijekom narednih devet godina plaćati obavljene radove u iznosu od 65 posto ranije cijene utroška struje za javnu rasvjetu odnosno oko 145.000 kuna godišnje.

U takvom odnosu dakle štedimo deset posto ranijeg troška javne rasvjete kroz devet godina, a nakon isteka tih devet godina ostajemo na 25 posto današnjih troškova za javnu rasvjetu. K tome, izvođač radova daje garanciju od deset godina i preuzima obvezu održavanja nove javne rasvjete, a to smo do sada plaćali dodatnih 60.000 kuna, povrh plaćanja godišnjeg utroška struje od oko 200.000 kuna. Javna nabava je oglašena, do kraja travnja trebali bismo izabrati izvođača radova, a radovi bio trebali početi u svibnju.

- Jeste li uslijed ovog zanimljivog projekta malo zapostavili naselja koja još uopće nemaju javnu rasvjetu?

- Naravno da nismo, jer za njih radimo poseban projekt kojeg ćemo kandidirati Fondu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Radi se o osamdesetak rasvjetnih tijela u 13 naselja koja dosad uopće nisu imala javnu rasvjetu, a to su Pejaki, Brečevići, Milohanići, Vitasi, Červari, Rudići, Piškova Stancija, Pajci, Jakovci, Pinčani, Starići, Brinjani i Faturi, te proširenje mreže u još nekim selima koja su bila djelomično osvijetljena. I to će biti ekološka rasvjeta, poput one koja zamjenjuje staru u prvom projektu, a vrijednost ovog projekta je 850.000 kuna. Sredstvima Fonda možemo pokriti 40 posto, a 60 posto mora osigurati Općina. Natječaj se otvara najesen, odobrenja slijede početkom 2016. godine, pa ako dobijemo, radovi kreću na proljeće te godine. (D.ŠIŠOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter