Hrvatin: Postižemo izvrsne turističke rezultate

Vlado Ivetić, Stipan Bošnjak, Serđo Krizmanić, Dario Cvitan, supruga Enrika Depiera i Goran Hrvatin (A. DAGOSTIN)
Vlado Ivetić, Stipan Bošnjak, Serđo Krizmanić, Dario Cvitan, supruga Enrika Depiera i Goran Hrvatin (A. DAGOSTIN)

- Tinjan je posljednjih godina učinio velike iskorake. Malo mjesto, da tako kažem u zaleđu moćnog Poreča i Pazina, danas je poznato diljem Istre i Hrvatske, ali i diljem Europe. O tome govore i izvrsni turistički rezultati ostvareni u općini, u prošloj godini ostvarili smo 30 tisuća noćenja i premašili smo prošlogodišnje rezultate za 20 posto, kazao je općinski načelnik Goran Hrvatin na svečanoj sjednici općine Tinjan za Dan općine koji se slavi u povodu oslobođenja Tinjana 1945. godine.

Spomenuo je gospodarsku krizu koja nije zaobišla Tinjan, ali i izdvojio općinske projekte u posljednjoj godini: izgradnju društvenog doma i igrališta u Kringi, izgradnju autobusnih čekaonica, turističke informativne ploče itd. Kazao je da su općinski dug smanjili za 1,6 milijun kuna te da će na tome ustrajat. U planu je i dalje gradnja novog dječjeg vrtića, obnova igrališta u Tinjanu, izgradnja jednog u Muntrilju, eko rasvjeta, apliciranje k EU fondovima, asfaltiranje cesta te izgradnja poslovne zone. Predsjednik općinskog vijeća Vlado Ivetić je izrazio nadu da se općine kao što je Tinjan, osim onih najmanjih, neće ukidati. Uz hrvatsku i istarsku himnu održana je minuta šutnje za sve koji su dali život u Narodnooslobodilačkom i Domovinskom ratu da današnje generacije žive u slobodnoj Hrvatskoj. Skup je pozdravio umaški gradonačelnik Vili Bassanese, gračaški načelnik Ivan Mijandrušić te županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović. Uslijedila je dodjela općinskih nagrada koje su dodijeljene zaslužnim pojedincima u zajednici: župniku Stipanu Bošnjaku, obrtniku Dariju Cvitanu, kolekcionaru i donatoru Enriku Depieri te kamenoklesaru Serđu Krizmaniću.

Uzvanike je zabavila lokalna ritmička skupina djevojčica, polaznici mjesnog dječjeg vrtića i škole, a uslijedio je veliki folklorni koncert u organizaciji Kumpanije Kosirići. Osma večer folklora "Kumpanija Kosirići i gosti" započela je nakon svečanog mimohoda folkloraša kroz Tinjan, a nastupili su: KUD Punat, KUD Dvigrad, KUD Kršanski Ljiljani, KUD Đulistan te ženska vokalna skupina Lanišće. Tijekom dana održao se sajam starih zanata, malonogometni turnir, pješačenje stazom suhozida, gađanje glinenih golubova te četvrti Memorijalni turnir u pljočkanju "Krizmanić, Brečević i Monas" kojim se obilježilo 20 godina pljočkanja po starinski na Tinjanštini. Prvo su mjesto osvojili "Nevodi" - Sandi Belas i Branko Družeta, drugo "Murine" Vlatko Sarić i Zlatko Makovac, treće Alen Mogorović "Pićo" i Zdenko Milohanić, a četvrto Anton Vlahović i Anton Pahović. Tijekom dana mogla se razgledati Zavičajna zbirka "Enriko Depiera". (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter