Hrelja spašava Royalove umirovljenike

Silvano Hrelja (M. MIJOŠEK)
Silvano Hrelja (M. MIJOŠEK)

Na vidiku je spas za 3.860 dokupljenih mirovina, koje je fond Royal međugeneracijska solidarnost prestao isplaćivati prije sedam mjeseci. Usvoji li se prijedlog Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, koji je u saborsku proceduru uputio prijedlog zakona o preuzimanju isplate dokupljenih mirovina, riješio bi se problem dodatnih mirovina koje u prosjeku iznose oko 400 kuna po umirovljeniku.

Prema prijedlogu HSU-a, Republika Hrvatska bi preuzela isplatu dokupljenih mirovina ostvarenih do 31. svibnja 2014. u programu kojeg je provodila tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost koja je zbog financijskih poteškoća prestala isplaćivati dio mirovine svojim korisnicima.

 "Prema našim procjenama, spašavanje dijela mirovina 3.860 umirovljenika državni proračun bi koštalo 18 milijuna kuna u prvoj godini primjene što iznosi 0,5 promila ukupnih godišnjih troškova za mirovine iz prvog stupa s tendencijom smanjenja u budućnosti," naglašava Silvano Hrelja, predsjednik HSU i saborski zastupnik.

 "Država je, kao poslodavac, sudjelovala u postizanju sporazuma o prestanku radnog odnosa uz dokup mirovine te poticala razvoj instituta, stvarala atmosferu sigurnosti te poslodavce sindikate i radnike upućivala na njegovu primjenu, a danas ga se odriče. Zbog svega navedenog smatramo da država ima obvezu zaštititi dosadašnje korisnike i osigurati im isplatu njihovih zasluženih mirovina", naglašavaju u HSU.

 U HSU smatraju kako bi se na taj način izbjegle i tužbe umirovljenika prema državi. "Korisnici imaju čvrstu pravnu osnovu podići tužbe protiv bivših poslodavaca, tvrtki koje su uglavnom u državnom vlasništvu, što će generirati iznimno visoke troškove javnih poduzeća i državnog proračuna. Usvajanjem ovoga zakona izbjegli bi se ovi troškovi ali i stresni i dugotrajni sudski procesi. HSU izražava uvjerenje da će se u razgovoru s partnerima iz Kukuriku koalicije doći do jedinog razumnog rješenja ovoga problema kojemu je „kumovala“ država, a to je prihvaćanje ovoga prijedloga i rad u korist građana što je za nas i svrha postojanja državnih institucija", tvrdi predsjednik HSU Silvano Hrelja.

 Inače, dokup mirovine prima 363 korisnika s područja Istarske županije. S Royalom su dokup mirovine za svoje radnike dogovorili Uljanik, poduzeća Puljanka i Brionka, gradovi Umag, Rovinj i Pula, Istarski vodovod iz Buzeta, Puntižela, Schott Boral i TP Istra iz Pule, te pulski Vodovod i Ljekarna. Preko Royala dokupljene su i mirovine za djelatnike Opće bolnice Pula. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter