Hrana, a ne oružje

Akcija "Hrana, a ne oružje" (Foto: Klub mladih Pazin)
Akcija "Hrana, a ne oružje" (Foto: Klub mladih Pazin)

U subotu se u sklopu najave ekološkog pohoda "Marš na Učku" (24.-26. travanj) na pazinskom glavnom trgu održala međunarodna pacifistička akcija "Hrana, a ne oružje" u organizaciji Kluba mladih Pazin.

Od 10 do 14 sati članovi KMP su prolaznicima dijelili vegetarijanski obrok - kuhani fažol, čime se želi poručiti kako hrana nije povlastica već osnovno ljudsko pravo. Inače, pokret "Hrana, a ne oružje" ("Food Not Bombs") je neformalna međunarodna aktivistička volonterska zajednica nastala osamdesetih godina koja se bavi dijeljenjem besplatne vegetarijanske hrane u znak protesta prema ratu, bijedi i siromaštvu. Zagovornici ovog pokreta žele osvijestiti činjenicu da na svijetu ima sasvim dovoljno hrane za sve, a da je bijeda i glad direktna posljedica konzumerizma, kapitalizma i militarizma. Naime, kao što je poznato, u današnjem se svijetu nemjerljivo mnogo sredstava, vremena i energije troši na naoružanje, a s druge se strane, iako je hrana relativno jeftina i često se baca, za gladne ne mari dovoljno. Stoga, aktivisti u svijetu često organiziraju ovakve akcije prethodno prikupivši odbačenu, a još uvijek kvalitetnu hranu s tržnica i iz marketa.

U subotu je također navečer u prostorima KMP održan alternativni koncert na kojem su nastupili The Bills, Fonjatura, Red Tape i The Skvot. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter