Hotelijeri nezadovoljni sezonom, traže manji PDV

Ministar turizma Lorencin i hotelijeri različito misle o uspješnosti sezone (Tomislav KRIŠTO/CROPIX)
Ministar turizma Lorencin i hotelijeri različito misle o uspješnosti sezone (Tomislav KRIŠTO/CROPIX)

Hotelijeri nisu previše zadovoljni ovom sezonom koja je prema ministru turizma Darku Lorencinu bila odlična. Tvrde da su u odnosu na lani njihovi kapaciteti bili manje otvoreni te da su ostvarili manji broj noćenja. Ipak rastao je prihod od smještaja, doduše tek za dva posto. Kako bi u budućnosti poboljšali svoje rezultate, ali i više investirali, traže od Vlade da PDV u turizmu, odnosno na smještaj s 13 smanje na pet posto. Ova se poruka brojnih okupljenih hotelijera mogla čuti jučer na prvom danu Kongresa Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Bolja sezona

Podatke o sezoni predstavio je predsjednik te udruge Kristian Šustar, i to na osnovi ankete koja je provedena ove sezone u 90-tak hotelijerskih tvrtki. Ta analiza govori da su dani otvorenosti hotela ove godine bili 204 dana što je pad od tri posto u odnosu na lani. Manje je bilo i noćenja. Ostvareno je 5,4 milijuna noćenja što je minus od jedan posto. Ostali su pak pokazatelji iz te ankete više-manje pozitivni. Prihod od prosječne cijene smještajne jedinice iznosio je 830 kuna što je 2,8 posto više. Neto operativni prihodi hotela su iznosili 2,5 milijardi što je plus od dva posto, a prihod od smještaja iznosio je 1,8 milijardi kuna što je porast od dva posto.

Ministar Lorencin koji je sudjelovao u radu skupa, istaknuo je da se stalno traže razlozi kako bi se dovela u pitanje uspješnost sezone, koja po njemu, što se tiče svih fizičkih i financijskih pokazatelja bolja nego lani.

Ono što najviše tišti hotelijere je zapravo PDV koji je ove godine s 10 porastao na 13 posto kada govorimo o smještaju. Predsjednik uprave rovinjske Maistre Tomislav Popović iznio je podatak da je samo Maistra na osnovi tog povećanja od tri posto platila 20 milijuna kuna više poreza te da takav manjak ne može nadoknaditi produženje sezone uz pomoć novog programa Hrvatske turističke zajednice Hrvatska 365 gdje se želi potaknuti promet u tim razdobljima godine. Ivana Budin Arhanić iz Uprave porečke Valamar Riviere u svom je izlaganju istaknula kako je čitav sektor na račun većeg PDV-a u državni proračun uplatio 300 milijuna kuna više nego lani.

Malo investicija

- Na račun tih 300 milijuna kuna u jednoj se godini može financirati oko 1,2 milijarde kuna investicija. Takva razina investicija povećava zaposlenost, pomažemo drugim sektorima. Ova veća stopa PDV-a također je smanjila našu stopu rasta koja bi prema Strategiji razvoja hrvatskog turizma trebala godišnje iznositi od 8 do 10 posto. Ona ove godine iznosi tek dva posto, a mogla je, da se nije povećao PDV, iznositi pet posto. Zato smo ove godine na ljeto predložili Vladi da se smanji PDV na smještaj na pet posto čime bi se u hotelijerstvu zadržalo 550 do 600 milijuna kuna godišnje. To bi vodilo ka investicijama od 2,5 milijardi kuna i rastu prihoda od 15 posto, tvrdi Budin Arhanić. Kaže da bi se taj manjak u proračunu vrlo brzo nadoknadio kroz veću zaposlenost i utjecaj turizma na druge sektore gospodarstva.

Da su se zbog većeg PDV-a u zadnji tren promijenili uvjeti investiranja što nije dobro za investicijsku klimu u hrvatskom hotelijerstvu, tvrdi i predsjednica uprave Lagune Novigrad Zrinka Bokulić. Upravo je porez po njoj dodatno opteretio sektor koji ionako ulaže malo ili gotovo uopće u nove projekte, takozvane greenfield investicije.

- Nažalost u zadnjih nekoliko godina možemo investicije u hotelijerstvo nabrojati na prste jedne ruke. Hotelijeri su danas prvenstveno usmjereni na rekonstrukciju svojih postojećih kapaciteta i poboljšanje ponude. Jedan od razloga je što u našoj okolini postoji  mogućnost za razvoj, ali nismo to u stanju iskoristiti. Taj je potencijal leži primjerice u turističkom zemljištu. Još uvijek ne znam niti jednog hotelijera koji je dobio koncesiju, tvrdi Bokulić.

Budin Arhanić ističe i da se hotelijeri boje novog nameta, a to je porez na nekretnine koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu. Tvrdi da bi taj potez  njima uvećao troškove za 2,5 do pet puta čime ne bi uopće više ostvarivali rast, već bi stagnirali. Inače, hotelske tvrtke oko 30 posto svojih prihoda izdvajaju za razna davanja. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter