Hoditi i zdravi biti - zajedničko hodanje Pulom

S predstavljanja manifestacije Hoditi i zdravi biti (M. MIJOŠEK)
S predstavljanja manifestacije Hoditi i zdravi biti (M. MIJOŠEK)

Istarska županija u suradnji s Gradom Pulom i sportsko-rekreativnom udrugom Infinitus organizira nenatjecateljsku zdravstveno-rekreativnu manifestaciju pod nazivom "Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando" koja će se održati u nedjelju, 18. svibnja u Puli.

Na današnjoj konferenciji za novinare dožupan Miodrag Čerina rekao je da su pozvani svi stanovnici Pule i šire okolice da se, bez obzira na godine, odazovu ovoj manifestaciji, kojoj je cilj promovirati hodanje kao jednostavan i svima dostupan način prevencije bolesti.

- Hodanje počinje ispred Arene u 10 sati, a nakon prolaska kroz grad ponovno se vraćamo u amfiteatar, gdje će se od podneva nadalje građanima predstaviti Opća bolnica Pula, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Istarski domovi zdravlja i hitna medicina, kao i mnoge rekreativno-sportske udruge, kazao je Čerina.

Naglasio je da nije riječ o natjecanju te da se vrijeme hodanja neće mjeriti jer jedino je važno sudjelovati.

- Želja nam je da se što je više građana priključi jer hodanje je aktivnost koja je najjednostavnija i nije skupa i njome se mogu baviti svi, od mladih do najstarijih, dodao je Čerina.

Da je hodanje najbolji lijek naglasila je doc. dr. sc. Irena Hrstić, sanacijska upraviteljica OB Pula. Rekla je i da uloga bolnice nije samo liječenje, nego i preveniranje bolesti.

- Na prezentaciji u Areni građani će imati prilike kroz razgovore s liječnicima saznati kako spriječiti nastanak bolesti, a jedan od najboljih je upravo hodanje, i to posebno aerobno brzo hodanje. Ono pomaže cijelom tijelu, od glave do pete, a izuzetno je važno kod kroničnih bolesti jetara, bubrega, pluća. Nema tog organa kojem hodanje ne pomaže, kazala je Hrstić.

O važnosti fizičke aktivnosti govorio je i pasionirani maratonac dr. sc. Dragan Trivanović, rukovoditelj Djelatnosti za unutarnje bolesti u pulskoj bolnici.

- Gotovo sve utrke na kojima sam sudjelovao sastoje se od dvije grupe sudionika - profesionalnih trkača i velikog broja tzv. običnih ljudi, rekreativaca poput mene koji su uvidjeli važnost trčanja, veli Trivanović.

Točna trasa kao i sve dodatne informacije o manifestaciji bit će naknadno objavljeni u medijima i na Facebooku, a obaviještene će biti škole, vrtići te brojne udruge.

Ova je manifestacija nastala u sklopu Plana za zdravlje građana Istarske županije, aktivnosti na području prevencije kardiovaskularnih bolesti osmišljenih s ciljem osvješćivanja stanovništva o važnosti kretanja u svrhu očuvanja zdravlja, odnosno prevencije raznih bolesti. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter