Hoće li se sa smjenom gostiju smijeniti i upravitelj hotela?

Dragan Boljat pokraj hotela Croatia u Dugoj Uvali (N. LAZAREVIĆ)
Dragan Boljat pokraj hotela Croatia u Dugoj Uvali (N. LAZAREVIĆ)

Temeljem rokova uručenja pravomoćne presude pulskog Županijskog suda, od 25. svibnja, na pulskom Općinskom sudu su utvrdili da splitska tvrtka Fio&D mora do subote, 4. srpnja iseliti iz nekretnina u vlasništvu zagrebačke Industrogradnje u Dugoj Uvali. Riječ je o hotelu Croatia, zdravstveno-rekreacijskom centru i depandansi hotela s pratećim objektima. No, Dragan Boljat, vlasnik splitske tvrtke veli da se ni teoretski ni praktički ne može iseliti.

Uložili žalbu

- Pulskom Općinskom sudu podnijet ćemo zamolbu da se ovrha odgodi do konca turističke sezone s obzirom da imamo dobre najave za sezonu, a u subotu, 4. srpnja je uobičajena smjena gostiju. Istovremeno ulažemo zahtjev Vrhovnom sudu za reviziju pravomoćne presude od 25. svibnja kojom su naložili da se iselimo iz Duge Uvale. Tu presudu smatram protuzakonitom i stoga ćemo uložiti sva pravna sredstva u našu zaštitu. No, na koncu ću postupiti po odluci Vrhovnog suda i ako ona bude nepovoljna za nas, izjavio nam je vlasnik tvrtke Fio&D koji je 2003. godine ugovorom dobio u zakup turističko naselje u Dugoj Uvali od Industrogradnje, a za koji je Županijsku sud utvrdio da je istekao prije dvije godine.

Dakle, iako je ugovor istekao Boljat ne namjerava prepustiti Industrogradnji njihove objekte jer tvrdi da je protiv Industrogradnje pokrenut stečajni postupak pred sudom u Zagrebu te da su računi te tvrtke blokirani, sva imovina pod hipotekom, a nekoć ugledna tvrtka s 3.500 radnika danas spala na svega četiri radnika.

- U tijeku su sudski postupci kojim tražimo od Industrogradnje naplatu štete. Na Trgovačkom sudu u Rijeci, stalnoj službi u Pazinu, vodi se spor radi naplate 18 milijuna kuna naših ulaganja u Dugu Uvalu, a na Trgovačkom sudu u Zagrebu radi naplate 52 milijuna kuna šteta zbog toga što su Industrogradnja i njihovi zaštitari bespravno upali u naš posjed, za što postoji dokaz pravosudne policije koja ih je deložirala 2008., 2009. i 2012. godine. Jedina garancija da si naplatimo tih 70-ak milijuna kuna je ta da držimo te posjede do okončanja sudskih sporova. Iz toga smatramo da smo presudom Županijskog suda, kojom se nalaže da prepustimo objekte u Dugoj Uvali, oštećeni i da njome nemamo sigurnost da će to naše potraživanje biti naplaćeno, izjavio nam je Boljat.

Povijest sukoba

Inače, ako se odluka o deložaciji Fio&D provede u subotu, 4. srpnja vjerojatno ćemo svjedočiti još jednoj "balvan revoluciji" kakve smo imali prilike vidjeti proteklih godina u Dugoj Uvali. Podsjećamo da se prva dogodila 24. travnja 2008. kada su predstavnici Industrogradnje zajedno sa zaštitarima nasilno preuzeli hotel te su potom iz njega doslovce izbacili predstavnike Fio&D. Potom je 8. veljače 2010. Fio&D po zaključku Općinskog suda u Puli trebao izvršiti predaju nekretnina Industrogradnji, ali je isti taj sud odgodio ovrhu zbog zahtjeva za izuzećem koji je podnio Fio&D. Lani je pulski Općinski sud oglasio prodaju hotela za 150 milijuna kuna, na što je predsjednik Uprave Industrogradnje Adam Teeger komentirao da je ta prodaja predmet opsežne kaznene prijave po kojoj je postupanje u tijeku. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter