Hitna medicinska služba za Ipsilon u Pazinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog povećanog prometa tijekom turističke sezone Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrio je sredstva za 14 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS). Svaki tim sastoji se od doktora medicine, medicinske sestre odnosno tehničara i vozača, a na autocestama i državnim cestama dežurat će do 29. rujna. Do kraja kolovoza dežurstva su svakodnevna tijekom 24 sata, a u rujnu samo vikendom.

Tim hitne medicinske službe koji pokriva Istarski ipsilon smješten je u Pazinu. Na autocesti A1 raspoređeno je sedam timova i to na točkama Karlovac, Brinje, Gospić, Benkovac, Vodice, Dugopolje i Zagvozd. Na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac nalaze se tri tima i to u Kutini, Okučanima i Županji, na A6 Zagreb - Rijeka dežura jedan tim u Delnicama. Na državnoj cesti D8 i D25 dežura jedan tim u Karlobagu, a na državnoj cesti D1 je tim u Korenici. Rad dodatnih prometnih timova HMS-a na državnim cestama prati i nadzire Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Tijekom prošlogodišnje turističke sezone dodatni prometni timovi HMS-a intervenirali su 442 puta te uspješno zbrinuli 674 ozlijeđene, odnosno oboljele osobe. Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto nesreće iznosilo je 14 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 42 minute. To znači da su pacijenti bili zbrinuti unutar tzv. zlatnog sata.

Duž obale obavlja se i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, a prema sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane iz 2012. godine, u zračnoj bazi Divulje kod Splita jedan tim HMS-a cijele godine osigurava hitni zračni medicinski prijevoz. Lani ih je u turističkoj sezoni obavljeno 198 i zbrinuto 227 pacijenata. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter