Hidroavioni još uvijek ne dolaze u Pulu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Iako su brojni Puljani krajem prošle godine oduševljeno pozdravili dolazak hidroaviona koji je ujedno označio svečano otvaranje pontonskog pristaništa na rivi te početak stalnih letova do dalmatinskih otoka i luka, redovni letovi do danas nisu krenuli. U montažnom objektu na rivi, u neposrednoj blizini ulaza na Uljanik otok, svakodnevno je vidljiva aktivnost djelatnika tvrtke European Coastal Airlines, koja je koncesionar i pružatelj usluge, ali hidroavioni nakon prvog leta u pulskoj luci nisu viđeni. Što se dogodilo i zašto Pula od 1. siječnja nije hidroavionskom vezom povezana, kako je najavljeno, s Rabom i Splitom, pokušali smo doznati od nadležnih.

Neslužbene, ali pouzdane informacije govore da je došlo do određenih problema u realizaciji. Naime, tvrtka European Coastal Airlines zatražila je certifikat, odnosno svojevrsnu uporabnu dozvolu da može uzletno-sletna staza biti posred Pulskog zaljeva. Razlog je, navodno, da hidroavion nakon spuštanja na more ne mora "voziti" još desetak minuta do pontona i potom isto toliko natrag radi uzlijetanja, već da sleti što bliže pontonu.

No, iz Agencije za civilno zrakoplovstvo nisu bili tog mišljenja te nisu odobrili takvu uzletno-sletnu stazu, smatrajući da je u pulskom zaljevu puno korisnika te bi to moglo biti opasno, pogotovo ljeti kada se promet morskim putem intenzivira. Stoga, do danas uporabna dozvola nije izdana, a hidroavioni do daljnjeg ne mogu u pulsku luku. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter