Herculanea otpisala 5.000 kuna za 29 korisnika

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Krajem prošle godine usvojena je zakonska odredba koja omogućava otpis komunalnih dugova male vrijednosti, do dvije tisuće kuna. Riječ je o dugovima koji su većinom nenaplativi, a ujedno opterećuju bilancu komunalnih poduzeća. Prema zakonskoj odredbi za dugove otpisane do kraja godine umanjuje se porezna obaveza, do dvije tisuće kuna, za tu godinu. Time je izmjenom Zakona o poreznoj dobiti dana mogućnost otpisa dugova za koje se procijeni da je nemoguće prisilno naplatiti.

Porezna olakšica

U Hrvatskoj jedini veći gradovi koji su dosad koristili takvu mogućnost su Sisak, Varaždin i Pula, odnosno poduzeće Pula Herculanea. Dakle, to je jedino komunalno poduzeće koje je u Puli iskoristilo takvu mogućnost i stoga koristi ovu poreznu olakšicu, ali i "čisti" bilancu koje opterećuju nenaplativi dugovi.

- Prema ovoj zakonskoj mogućnosti, a prema Zakonu o porezu na dobit, priznaje se otpis zastarjelih potraživanja od nepovezanih fizičkih osoba na zadnji dan poreznog perioda do 31. prosinca 2013. godine. Ovaj otpis potraživanja mogao se iznimno samo tijekom 2013. godine priznati kao porezno priznati rashod, ali uz ispunjenje dva uvjeta i to ako iznos nije veći od dvije tisuće kuna te ako nema evidentiranih drugih potraživanja, novog duga, pojašnjava direktor Pula Herculanee Igor Stari.

Iako do sada iznos otpisanog duga nije velik, činjenica da je Herculanea, kao rijetko koje poduzeće u državi, počela sređivati "bilancu", ukazuje da bi uskoro mogla iskoristiti i veće promjene, odnosno izmjene zakonskih odredbi. Naime, iz resornog ministarstva najavljuje se slično rješenje i za dugove do iznosa od deset tisuća kuna te bi se i taj otpis računao kao porezna olakšica.

Godišnji račun 435 kuna

Inače, na godišnjoj razini Pula Herculanee za uslugu prikupljanja odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada prihoduje oko 12,7 milijuna kuna i to na ukupan broj korisnika koji se kreće oko 29.200 domaćinstava.

- To ukazuje da je prosječni račun na godišnjoj razini za domaćinstvo za uslugu prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada oko 435 kuna. Prema navedenim uvjetima ukupno je otpisano 4.970 kuna i to za ukupno 29 korisnika. Ovdje je potrebno napomenuti da je za svakog od navedenih korisnika pokrenut postupak prisilne naplate. Iz ovoga je vidljivo da je izuzetno mali broj korisnika koji su ispunili propisane uvjete s obzirom da se usluga obavlja kontinuirano, kao i pokretanje postupaka prisilne naplate. S obzirom da se aktivnosti prisilne naplate redovno provode, a s obzirom na male prosječne godišnje iznose računa za uslugu prikupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, najava sličnog rješenja za dugove do deset tisuća kuna ne može se odnositi na Pula Herculaneu jer bi to značilo da korisnik nije platio dug više od deset godina, smatraju iz uprave Herculanee. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter